Hoppa till innehåll

Om kroppskomplex o muskelspänning

05 september 2010

Jag har tidigare skrivit om mitt livslånga bekymmer med spänd muskulatur som lett till spänningshuvudvärk o muskelsmärtor, sannolikt även är en komponent i min MDD (yrsel).

Nu har jag kommit på flera nya kroppsdelar som påverkats men även en sociokulturell grundorsak till detta spänningstillstånd, utöver det inlärda anspänning/flykt beteendet.

Då jag var liten fick jag ofta höra annekdoten om mina tjocka bebeislår, hur mamma lyft på filten i vagnen så grannarna fick beundra kerublåren jag hade. Självklart så var det en positiv annekdot i min mammas minne – men för mig som barn betydde det att jag hade tjocka lår o vilken lite tjej vill vara tjock?

Då jag satt på en stol eller på bussen/tunnelbanan hade jag alltid tåspetsarna i golvet för att mina tjocka lår inte skulle bre ut sig på stolsätet. Detta krävde förstås spänd benmuskulatur – vilket blev mitt naturliga tillstånd redan i tidiga barnaår.

I förpuberteten blir flertalet flickor lite mulligare en tid innan de sträcker iväg på längden, vilket är en grundförutsättning för hormonerna att få spelrum att påbörja utvecklingen till kvinna. Då insåg jag, o sannolikt många med mig i samma ålder, att jag var tjock om magen vilket ledde till att jag började dra in den o hålla den indragen med muskelkraft – vilket blev ett naturligt tillstånd för mig.

Ända tills nu – typ 30 år senare!!!!

Nu har jag jobbat med min kropp o själ länge nog att börja se sambanden, börja nå acceptans av mig själv precis som jag är. Jag duger o behöver inte skämmas för mig själv o min kropp.

Tänk hur30 år av nästintill konstant muskelspänning, både medveten o omedveten inlärd, påverkar kroppen.

Försök gärna att medvetet förändra en specifik kroppsposition/rörelse i din vardag o upptäck hur lång tid det tar innan den känns naturlig o som en självklar del av dig….

Jag har lite i taget börjat återupptäcka min nacke o mina skuldror, mina käkmuskler o övrig ansiktsmuskulatur. Börjat kunna justera mig till ett mer avslappnat läge.
Jag har hittat en onaturlig position med bakåtsträckta knän som påverkar även min lårmuskulatur o bäcken/höft rotation med smärtor i knän/höfter/ländrygg som följd.
Jag har hittat vad en ständigt anspänd/indragen magmuskulatur gör med tarmfunktionen o skillnaden i hela kroppen då magen får vara avslappnad o i naturligt avspänt läge.

Hur allt detta dessutom påverkar grundspänningen i kroppen OCH min acceptans av mig själv. 30 år av blickar i speglar o skyltfönster OM jag duger o ser tillräckligt smal ut…. vilket sociokulturellt ideal, vilka kroppskomplex, vilken anspänning…

Jag är tacksam att jag inte utvecklade anorexi eller bulimi (ett visst ätstört beteende har jag nog) istället utvecklade jag konstant muskelanspänning o olika smärttillstånd.

Jag är tacksam att jag fått hjälp på vägen att hitta sambanden, att hitta tillbaka till min kropp o mig själv. Ingen har pekat ut vägen egentligen men funnits där o bekräftat mina tankar o upplevelser då jag kommit på något nytt, min insikt o känsla har bekräftats o jag har kunnat påbörja förändringsarbetet en dag i taget.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer leave one →
 1. Victoria permalink
  04 juni 2013 10:10

  Äntligen!!! Efter 15 års sökningar efter någon med samma/liknande problem som mig. Kunde nästan varit jag som skrivit det.

 2. Victoria permalink
  04 juni 2013 10:28

  Är 45 år, varit i kontakt med vården för smärta och mina ”onormala” muskelanspänningar i 15 år och lika många år sökt förklaringar och verktyg för att bli frisk, utredningar, rehab och själv bekostat besök/tester på Stressmedicin på Karolinska 2003 (som visade störningar som blir inne i kroppen då man spänner sig och andas fel men som ingen inom vården i Norrbotten där jag bor brytt sig om att gå vidare med) och ingen medicin har hjälpt. Utförsäkrad sedan 2009 och nyss ”nollad” hos FK. Står idag i kö för neropsykr.utredning av eventuell ADHD/ADD. Har fått Concerta på recept som hjälper mest vad gäller fokus och koncentration men bara lite muskulärt, har kvar mina ”tics” att spänna käkarna, händerna, låren och fötterna.
  /Victoria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: