Hoppa till innehåll

Att ”höra” röster – om intensiva tankeprocesser

04 september 2010

Jag läste i en av Eckhart Tolles böcker denna underbara definition o förklaring på att höra röster:

När någon går till doktorn o säger : Jag hör röster i mitt huvud” blir hen sannolikt skickad till en psykiater.
Faktum är att så gott som alla på ett liknande sätt hör en röst eller flera röster i huvudet hela tiden: de ofrivilliga tankeprocesser som du inte inser att du har makt att stoppa. Ständiga monologer eller dialoger…… Rösten kommenterar, spekulerar, dömer, jämför, klagar, tycker om, tycker inte om och så vidare.
Rösten är inte nödvändigtvis relevant för situationen du befinner dig i just för tillfället. Den kanske återupplivar det förflutna eller föreställer sig framtida situationer. Rösten föreställer sig ofta att saker o ting går fel – det kallas för oro. Ibland ackompanjeras ljudspåret av bilder eller mental ”filmer”. Även om rösten är relevant i den aktuella situationen tolkar den saker utifrån det förflutna. Det beror på att rösten tillhör det betingade intellektet, som är ett resultat av dina samlade erfarenheter liksom av de kulturella tänkesätt du fått i arv. Du ser o bedömer allt med de förflutnas ögon o får en fullständigt förvrängd bild av det.
Det är inte ovanligt att den här rösten är en persons värsta fiende. Många människor lever med en plågoande i huvudet som ständigt angriper och bestraffar dem o tömmer dem på livskraft. Den ger upphov till gränslös olycka o förtvivlan, liksom till sjukdom.

Visst är det en häftig beskrivning? Vem av oss har INTE, eller har haft, dessa kritiska tankeprocesser i skallen. Dessa dömande kritiska tankar – de som jag ofta kallat ”gummiklubban” – som jämför mig med andra, som tycker att jag klantat mig, borde ha gjort eller sagt annorlunda. Det är INTE att vara psykotisk i psykiatrisk bemärkelse, det är bara inlärt beteende o tankemönster som vi sällan pratar om med varandra. Alla tror vi sannolikt att det bara är just vi själva som har dessa tankar eller så har vi inte ens kommit till insikten att det skapar vissa problem för oss.

Tidigare i mitt liv kunde jag ofta ha hela monologer i skallen, både framtida hypotetiska o genomgångar av passerade samtal där jag ”borde” ha sagt si eller så o då hade kunnat få ett annat resultat i samtalet. Jag kunde älta o gräma mig i veckor, liksom jag kunde oroa mig oupphörligt o spela upp olika framtida scenarion i tankevärlden.  Jag levde så tydligt i dåtid o framtid o kände mig helt maktlös inför båda delarna med gummiklubban som min käraste kompanjon – jag missade helt nuet o var oerhört självkritisk.

Redan då någon gång hörde jag talas om någon slags metod att välja att säga STOPP åt tankarna i huvudet. En metod att stilla observera hur tankarna stilla flyter förbi utan att döma – jag fattade ingenting. Hur skulle det kunna vara möjligt? tankarna bara fanns ju där o jag var helt i deras makt.
Nu då jag läser samma budskap så har det sjunkit in, det tog några år 🙂

Så småningom kanske du kommer på dig själv med att skratta åt rösten i ditt huvud, ungefär så som du skulle skratta åt ett barns upptåg. Det betyder att du inte längre tar innehållet i dina tankar på alltför stort allvar eftersom din uppfattning om dig själv inte är beroende av det.

Det har varit en fantastisk process, många långa år av kamp på olika nivåer. Att gå från att låta tankeprocesserna i skallen styra mitt liv, mina känslor, mina tankar o mina handlingar till att själv leva mitt liv. Le åt tankarnas små upptåg, gummiklubbans återerövringsförsök.
Inse att jag är så mycket mer än det mina tankar påstår, så mycket mer än mina erfarenheter o min kulturella skolning.

Vilken fantastisk utveckling jag har haft förmånen att genomgå, tack vare alla de underbara människor jag fått möta, vid rätt tidpunkter o tillfällen i mitt liv.
Jag är tacksam för livet o dess lärdomar, för min inneboende drivkraft att utvecklas – inte forcerat o stressat, bara här o nu, en dag i taget

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: