Hoppa till innehåll

Kroppsminne från bebistiden

01 september 2010

Jag har ju blivit farmor i vår, som ni kanske sett 🙂

Bilden är på mitt lilla nybadade barnbarn

En dag i maj då jag bytte blöja på lilltösen o min vana trogen blåste henne torr i stjärten innan den nya blöjan skulle på plats, utbrast min vuxna dotter:

– O, det där minns jag! Det var så svalt o skönt då du blåste torrt.

Jag:  – Minns du???

Jag har funderat på detta sedan dess, hur sjutton kunde hon minnas detta. Hon var riktigt liten då jag gjorde så, definitivt före ett års ålder. Bara så länge hon låg på skötbord. Då hade jag den vanan, blåste torrt o lekte olika rörelselekar med sånger till.

Nyligen pratade vi om det igen dottern o jag. Vi har aldrig någonsin pratat om detta under hennes 21 år, hon har aldrig berättat om sitt minne, har sannolikt inte ens själv vetat om att hon haft det. Förens hon såg mig göra detsamma med barnbarnet, lilltösen. Hur minnet var liksom.

Hon minns att det var min röst o att det var svalkande o skönt.  Kroppsminne? upplevelseminne? känselminne?

Jag tycker det är helt fantastiskt hur våra kroppar kan minnas våra upplevelser, innan vi har ord o formulerade tankar.


Detta visste jag i och för sig redan, då barn som upplevt t ex  trauman o separationer ofta bär dessa med sig i sina kroppar som ordlösa minnen, förnimmelser, men då orden saknas är de svåra att bearbeta med ord. Det är då som kroppsterapier, t ex Rosenmetoden kan vara bra
.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: