Hoppa till innehåll

Kalvar på grönbete med sina morsor

22 augusti 2010

I sommar har jag reflekterat över en, för mig, ny upptäckt. Jag har vid tre olika tillfällen sett kalvar i hagarna tillsammans med sina morsor kossorna – första gången jag såg det tog jag denna bild:


Det var fullt ös i hagen i sommarkvällen, kossor o kalvar om varandra. Jag har sett hästar ”bralla” o fara omkring vilda o lyckliga men aldrig tidigare kossor o kalvar.
Jag ljublade spontant inombords, jublade för att de inte skiljts åt – jublade för att kalvarna fick en naturlig start i livet. Det kan inte vara rätt att skilja dem åt – annat än av ekonomiska skäl liksom…. o den tanken, att ekonomin ska styra djurlivet, uppskattar jag inte.

Då i den stunden började jag reflektera över faktumet att jag ytterst sällan i mitt liv sett att kalvar tillåtits gå i hagarna med sina mödrar. Kalvarna har alltid stått i egna små boxar i ladugården o fått dricka mjölken utblandad i vatten ur en hink. Sen då de vuxit till sig lite har de fått gå ut i en egen hage tillsammans med andra små kalvar. Aldrig att jag sett kalvar o kossor få gå ihop efter kalvningen.

Men i sommar har jag sett det – kanske ett trendskifte i djurdriften hos bönderna?

Jag passerade även en välkänd ekologisk gård i Roslagen, känd för sina mejeriprodukter av högsta klass. Hur såg det ut i hagen där tro? Där stod små kalvarna i flock ensamma i hagens lera. Kossorna syntes inte till. Stillheten o avsaknaden av glädjen som syns på bilden ovan var slående. Tragiskt o sorgligt.

Misstänker att ekonomin styrde den gården med järnhand. Ekologiskt i alla ära…. men nog sjutton skulle jag föredra att kalvarna får gå i hagen med sina morsor o njuta av sommarens värme i gemenskap. Att ta in kossorna för mjölkning morgon o kväll måste väl vara möjligt ändå, all mjölk lär väl inte kalvarna sluka – eller?

Är jag för petig då jag känner in i djupet av mitt inre, på glädje o sorg?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: