Hoppa till innehåll

Ett ljus i mörkret

18 augusti 2010

Jag har lyssnat på denna underbara bok i bilen en tid o i slutet av förra veckan tog den slut, jag riktigt längtade till nästan bilfärd då jag kunde få lyssna vidare… Höll mig i skinnet, mot tidigare ljudböcker i bilen, satt inte kvar i garaget o lyssnade utan stängde lydigt av CD:n då jag var framme.

För en gångs skull kom filerna i rätt ordning o ljudet var bra, inga tekniska irritationsmoment denna gång alltså. Det enda som störde mig var att nästa ljudbok tog över direkt då denna tog slut o jag var alldeles för berörd för att omedelbart lyssna på nästa bok. Behövde tid att smälta alla intryck o känslor först.

Ett ljus i mörkret handlar om de val vi gör, om godhet och ondska och om kärlek och hat. Det är kärleken som leder oss genom livet; det är kärleken som är värd att kämpa och dö för. Utan kärlek är vi ingenting. Bilden är länkad till Adlibris

Jag hittar inga recensioner om boken på webben förutom denna o jag tycker inte den är värd att kallas en recension. Jag vill att man ska få en uppfattning om bokens innehåll inte bara en sågning av författaren liksom….

Jag har tidigare läst En kvinnas resa av Agneta Sjödin, om samma Pilgrimsfärd som Paulo Coelho skrivit en underbar bok. Den var bra på sitt sätt men jag fick inte samma inre sug av mer i den som i denna nya om Lucia. Jag vet med mig att jag har en förkärlek för historiska romaner, där personerna o deras livsvillkor blir verkliga – där jag får kliva in i deras värld o ana en svunnen dåtid.

Tydligen finns den en legend om Sankta Lucia (vilken jag aldrig tagit del av) o om jag förstått rätt kan denna bok ses som en roman på det temat. Man får möta romartidens patriarkat, slavkultur samtidigt med den tidiga kristendomen. Lucia är en stark ung kvinna i en tid där kvinnans lott är att foga sig i släktens beslut – inte helt olikt vår nutida patriarkala hederskultur.

Bokens Lucia är en ung kvinna som sprider kärlek till sina medmänniskor genom aktiva handlingar,  som beslutar sig att följa sitt hjärta o sin tro.  En vacker o samtidigt sorglig historia om livets val o dess konsekvenser i en omvärld som inte bygger på kärlek. Om boken mest handlar om en tidigt kristen kvinna eller om en kvinna som såg det självklara i alla människors lika värde – det återstår att meditera över.

Jag rekommenderar den varmt till alla som uppskattar historiska romaner o att kliva in i dåtiden genom böckernas värld. Att som svensk ha lite koll på legenden bakom vårt Luciafirande är ett plus.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer leave one →
 1. 20 augusti 2010 17:11

  Jag gillar Agneta Sjödin. Jag har inte läst just denna bok, men andra böcker av henne. Det jag tycker om med henne är främst hennes sökande själ. Jag läste hennes bok ”En kvinnas resa” vilken ökade min dröm att få gå pilgrimsvandringen Santiago de Compostela. Ett äventyr jag hoppas kunna förverkliga under 2011. När Agneta Sjödin gick den avstod en möjlighet som programledare för Lets dance, vilket många ansåg som ett drömjobb. Jag måste säga att jag högaktar människor som gör val efter egna behov och övertygelser.

  • 20 augusti 2010 19:35

   Hej Britta,
   Jag vet en ung kvinna i min närhet som kommer att bli avundsjuk på din plan för 2011 😉

   Vill du låna den som CD skiva i mp3 format? den ligger på samma skiva som boken jag kommenterade för dig häromdagen…kan ju ta med den då vi ses.

   Kram till dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: