Hoppa till innehåll

Undvikande beteende – om rädsla för yrsel

01 augusti 2010

Min yrsel från i våras är över nu. Eller njae, jag tror att skallen har anpassat sig. Visst kan jag känna av att min balans är sämre än tidigare. Plötsligt tar jag ett steg i sidled för att parera o tar tag i något/någon för att inte ramla.
Märkte häromdagen att då jag stod upp i poolvattnet o tittade ner i den vågiga vattenytan så gjorde balanssinne uppror – alltså gör jag inte om det.
Vissa veckor o dagar då jag haft mycket migrän kan jag känna av yrseltendensen igen, det akuta behovet att få lägga mig ner en stund. Rädslan att den ska komma tillbaka fullt ut väller över mig.

En väninna ville ha med mig till Fårö i sommar, dit jag drömmer om att åka nån gång.

Jag: -Njae, det vore underbart i och för sig men det går båt dit va (?)

Väninnan: -Just ja, du får MDD av att åka båt
Dottern ville ut på havet

Vi kan ta en Ålands tur via Grisslehamn, det ahr jag klarat förr

Dottern : Nej mamma, tänk om du blir yr igen
Jag har velat åka Uppsalas turbåt till Skokloster på en endagsutflykt, det har varit en önskan som inte blivit av sedan jag flyttade till stan för ett par år sedan…. vågar jag? Tänk om….Kanske ändå, få se om jag klara det – men om inte…

Då jag åker till Stockholm så undviker jag tunnelbanan helt, om möjligt, promenerar långa sträckor istället. Är det något som påverkar mitt balans sinne negativt så är det dessa tunnelbanetågs inbromsningar omväxlande med gas ny inbromsning o så vinglet i sidled samtidigt.

Är det så här jag ska leva? Begränsa mitt liv för att slippa råka ut för ny yrsel (bli liggande utslagen i flera veckor) Vågar jag riskera att utsättas för triggers som skulle kunna utlösa detta igen?

Vad skulle hända om samma yrsel upprepas o jag tvingas vara sjukskriven? Då kommer FK att vilja pröva mig på annat arbete…. som om det vore arbetsrelaterat. O det tror jag inte att det är, jag jobbar inte på en båt eller på ett tunnelbanetåg liksom…..

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer leave one →
 1. Maria Holford permalink
  13 augusti 2015 16:01

  Hej! Har också haft MDD symtom i en månad nu. Otroligt stressande. Hur lång tid tog det innan du blev bra? Har du klarat dig från ytterligare episoder? Har du vågat åka båt, flyg etc. Hälsn Maria

  • 21 augusti 2015 21:27

   Hej Maria, tror det tog mig typ 6-7 veckor den första gången… och jo, tyvärr har det återkommit med något års mellanrum men då ofta utan egentlig orsak.
   De första åren var jag inne på att undvika en massa möjliga utlösare för att slippa symptom men kom med tiden fram till att det begränsar mitt liv för mycket. Jag har flugit och åkt båt utan att bli dålig, har dock inte vågat mig på större passagerarbåtar, x-2000 är däremot ingen hit för min del.
   Det är lite som då jag var liten och blev åksjuk, jag behöver antingen ha total uppmärksamhet utåt/framåt eller sova för att minska riskerna att dra igång mitt diffande balanssystem. Lära mig leva med det alltså. Men visst är det tufft att det återkommer och tröttande att uppleva.
   Önskar dig god bättring ❤

   • Maria permalink
    22 augusti 2015 13:29

    Hej igen. Tack för ditt svar. Hoppas det är ok om jag frågar några mer frågor. Hur känns din yrsel? Är den gungande? Under dessa 6-7 veckorna kände du av den konstant, även när du låg ner? Slutade den tvärt eller var det gradvis? När yrseln återkommit har den satt i lika länge då och känts likadant? Tyckte du att vissa miljöer var jobbigare t ex små utrymmen eller affärer? Kände du av sk hjärndimma? Oj, många frågor…..

    Mvh, Maria💕

   • 03 september 2015 18:43

    Hmm, gungande och konstant, slutade gradvis… Jo, typ likadant men varierande ihållighet. Ingen skillnad beroende av vart jag befunnit mig. Hjärndimma? Det begreppet har jag faktiskt inte stött på…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: