Hoppa till innehåll

Min Sons Historia

20 juli 2010

Jag brukar inte läsa nobelpristagares böcker. Vet att vissa gör det bara för ATT, för att ha läst ännu en pristagare liksom. Nu råkade jag, på loppis, ramla över en bok av Nadine Gordimer o tänkte att varför inte pröva.

Min sons historia utspelar sig i Sydafrikas apartheid, under den tid då systemet var i uppluckring men ännu inte fallit. Den har fler olika skeenden parallella som alla ger mersmak. Från motståndsrörelsen, till en sons upplevelse av utanförskap samtidigt som den berättar en familjs historia genom åren.

Lyrans Noblesser uttryckte det så här:

Jag tycker mycket om författarens sätt att växla mellan olika perspektiv. Wills röst hörs starkt i berättelsen, men vi får även ta del av faderns tankar och känslor. Författaren tränger in i personernas upplevelser och gestaltar på djupet deras känsloregister. Dessutom växlar berättelsen mellan det individuella och det politiska perspektivet och man får en fördjupad förståelse av hur situationen var i Sydafrika under apartheidregimen.

Jag har sedan tidiga tonår läst skönlitteratur med politisk bakgrund, men även ofta skönlitteratur som speglar olika kulturer inifrån, o alltid uppskattat det mycket. Kanske var det därför jag uppskattade inuit perspektivet i Fröken Smillas känsla för snö. Den Sydafrikanska författaren jag läst flest böcker av är Andre Brink, redan tidigt.

Min mamma brukar ibland påminna mig om att jag skrev ett brev till President PW Botha en gång då jag var inne i mitt engagemang mot Apartheid – under tidiga tonår – o fick svar. Ett tack för mitt brev o mina ”concerns” för deras land….

Nu finns det sannolikt nya författare som beskriver Sydafrikas nuvarande problem, ändå anser jag att dessa bägge författare är värda att läsas av alla. Att känna till apartheid realitet är lika viktigt som att känna till förintelsen, än mer i vårt samhälle där segregation o främlingsfientlighet är ständigt närvarande.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: