Hoppa till innehåll

Sommardofter

12 juli 2010
tags: ,

Jag älskar sommarens dofter, då de är naturliga o inte kemiska brukar jag inte ens bli allergisk som jag annars oftast bli (om min doftallergi skrev jag här).

Därför har jag valt att plantera ljuvligt doftande lavendel längs balkongen o i höstas placerade jag en kaprifol i närheten av min enorma gröna klätterväxt.

Ofta går jag ut på morgonen, barfota i gräset, hukar mig vid lavendeln o drar med handen fram o tillbaka i dem så att doften sprider sig runt mig.

Att peta runt i tomatplantans bladverk o klämma lite på bladen sprider en underbar doft, obeskrivlig i sig men som fyller mig med varm inre glädje.

En basilikaplanta som jag satte i en fjolårskruka sprider både sin egen doft o dessutom spirar citronmeliss som överlevt vintern på okänt sätt.

Har du tänkt på att luften liksom doftar olika i gryningen, på förmiddagen, i lunchhettan o sen i skymning o under natten. Det är inte lika markanta skillnader som i tropikerna, men de finns där subtila som så mycket annat i vårt lagomland.

Härligast är ändå doften av regn, i luften innan det kommer  – ett mellanting mellan känsla o doft – o sen då det blöter den torra marken. Jord doft, gräs doft, träd doft – det går inte att urskilja doft kakofonin – det är bara att andas in o njuta.

Nu dessa ljumma sommarkvällar ligger jag gärna i min hängmatta o andas in dofter från grannskapet. Grilldoften förstås, men vinden för även med sig andras växter o blommor.

Ibland dofter jag känner igen o kan precisera, andra förnimmer jag o känner igen nostalgiskt, vissa är helt nya för mig.

Jag njuter av dessa sommarens dofter – önskar att även du gör det!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer leave one →
  1. smultronknopp permalink
    12 juli 2010 13:53

    Du beskriver det så underbart, Vackert!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: