Hoppa till innehåll

Att navigera på en arbetsplats – min nya kamp

11 juli 2010

Det är inte prestation som gäller längre, att göra jobbet är inte prio 1 – de sociala relationerna är prio 1. Att vara trevlig är A & O åt alla håll o på alla nivåer – det är vad som gäller på jobbet.

Svårigheten är att lära sig att navigera runt alla ”minor” i hierarkierna, uppåt, neråt o åt sidan.
Inte vara för duktig, inte vara för ambitiös, inte vara för lat, inte vara för överhuvudtaget. Att istället vara anpassningsbar, flexibel o lagom.

O jag då som är så intensiv, som lärt mig att jag duger bara då jag gör ett bra jobb, sliter o gör mitt bästa tills jag nästintill stupar.

På Hassela kollektivet, där jag växte upp,  premierades enbart ett perfekt utfört jobb. Att kunna jobba som en karl o vara stark, tålig o uthållig – trots att jag vara i nedre tonåren då jag bodde där med mina föräldrar. Att påtala o korrigera andra då de gjorde ”fel” ingick liksom i pedagogiken… inte direkt ödmjukt o fint utan rakt på….

Inte så konstigt att det präglat min personlighet, inte så konstigt att jag har svårt att passa in o läsa av detta, för mig,  nya sätt att fungera på jobbet. Det kanske inte alls är nytt egentligen… det kanske alltid varit på detta sätt. Kanske är det så att det tagit alla dessa år för mig att inse mitt ”handikapp” – att min verklighet inte överensstämmer med andras bild av verkligheten.

Mitt beteende o min arbetsmoral är inte ett majoritetens system, jag är i minoritet, har ett udda beteende o behöver lära om.
Första steget är alltid att inse att jag har ett problem – nu har jag då insett detta….. den hårda vägen, som alltid.

Jag har skrivit om detta tidigare här, då jag upptäckte att jag var ”fel”  – full av förtvivlan, harm o bitterhet.

Nu är det snart dags. En ynka semestervecka kvar, sen är det en ny arbetsplats som gäller. Då måste jag försöka hålla tyst, hitta ett nytt arbetsjag, koppla av på jobbet o sluta stressa o pressa mig själv att hinna allt. Jag måste sluta engagera mig, sluta försöka lära känna kollegor o bry mig. Göra mitt jobb. Punkt o slut. Spara min energi till min fritid.

Detta är min nya kamp i arbetslivet, navigeringen mellan minorna kommer kanske på köpet. En dag i taget.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: