Hoppa till innehåll

Katarina Wennstam en författare som förmedlar

10 juli 2010

Jag har läst alla Katarina Wennstams tidigare böcker, först Flickan o skulden o sedan En riktigt Våldtäktsman – böcker jag tycker att ALLA borde läsa, åtminstone alla som någon gång relaterar till andra människor. Eller till ungdomar, eller barn som kommer att växa upp o bli ungdomar o vuxna – andra unika individer…..

Egentligen tycker jag att de är mer aktuella nu än någonsin, efter vårens debatter om Bjästa o våldtäkter om hur samhället reagerar o agerar.

De fick mig att tänka till både en o två gånger då jag som tonårsmamma haft åsikter om hur min dotter klädde sig o vart o med vem hon gick på fest osv…. för vad som helst kan ju hända…. Men diskuterat ämnet med min son hade jag allt inte…. sannolikt rätt vanligt som omedveten förälder.

Katarina Wennstam har fortsatt att ge ut böcker, romaner numera, som dryper av samma engagemang som de två första och ger en inblick i en verklighet som det är svårt att sätta sig in i om o då man inte själv upplevt den på nära håll. Hon förmedlar kunskaper som vi nog helst slipper uppleva själva men som kan få oss att ha större empati för de drabbade, kanske till och med att en o annan fördom ryker – hoppas jag.

Jag läste Smuts som hanterar ämnet trafficking o prostitution – men från ett annat perspektiv, mer från köparens….o dubbelmoralen.

Under semesterns första halva plöjde jag så Dödergök – som jag hittade billigt på ett bokbord någonstans – hade verkligen svårt att släppa den!
Om mäns våld mot kvinnor, lite hedersrelaterat samt om fördomar o eftertanke – som alltid i hennes böcker.

I vintras kom en ny bok ut Alfahannen – den lyckades jag hitta på webben i nedladdningsversion o har lyssnat på nu under semesterns andra halva.
Bra igen – förstås – hon kan sina ämnen från alla perspektiv o det är verklighetstroget o ger en inblick i människors djupare vrår. Väl läsvärd även den.

Jag måste erkänna att hennes tre sista böcker, de skönlitterära, är lättare att läsa o ta till sig budskapet i än de två första som är tyngre. Ändå, de är så otroligt viktiga att jag önskar att alla tar sig tid att läsa dem.
Med skönlitteratur kan det lätt bli så att ” det är bara en bok”, ”det är fiktion” o det vore synd om det stannade vid detta. Ämnet är inte fiktion. Det är en realitet som berör oss alla som vi alla behöver ta ansvar för – alla vi som är män, kvinnor, föräldrar, mor/farföräldrar, syskon, partners, kamrater o uppväxande till nästa generation.

Dessutom har jag nu hittat en sida för Bokrecensioner som jag verkligen gillar, det är dit titlarna på böckerna är länkade 🙂

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: