Hoppa till innehåll

Normalstörd eller utvecklingsstörd – tack Pär Johansson

07 juli 2010

Heja Abbe hittade jag nyligen en länk till sommarprataren Pär Johansson som grundat  o driver Glada Hudikteatern. Jag lyssnade förstås på programmet o älskade det – länken till det är här.

Jag älskar hans sätt att beskriva människor som normalstörda eller utvecklingsstörda, hans respektfulla människosyn. För vad är egentligen normalt?
Här i landet lagom finns det så mycket åsikter om detta o knappast är det bättre någon annanstans i världen. Fördomarna flockas kring normalitet o avvikande från normen, vare sig det gäller kön, sex, hudfärg, religion eller IQ osv.

Jag brukar ofta benämna mig själv som lite ”störd”, präglad av min uppväxt o av mitt liv – vilket ju alla människor är, präglade av sina individuella ryggsäckar. Men efter att ha hört denna sommarpratare kommer jag i framtiden att använda begreppet – en ”normalstörd 40 årig kvinna” – om mig själv.

Tänk om även alla vi normalstörda fick ta del av denna mans tänkesätt o pedagogik.  Att alla ska få göra det de är bäst på så att de växer – för alla är bra på något.
Tänk om denna pedagogik kunde införas i de svenska skolorna – bekräfta, peppa, stötta. Tänk om…. det skulle sannolikt göra underverk med den svenska folkhälsan.

Sen förstår jag att det inte skulle vara så lätt att börja med barnen…. för de vuxna kan ju bara ge vad de själva en gång har fått…. o hur ska vi vuxna få detta o helas? Av varandra? Vi som redan är ”normalstörda” o livrädda att lita på andra, oförmögna att lita på oss själva, rädda att inte duga o allt det där….

Tåls att funderas vidare på – o vi kan bara börja med oss själva, en dag i taget.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer leave one →
 1. 11 juli 2010 04:01

  Hej, fin blomma:) va kan du om utvecklignstörningar++?? KRAM

  • 11 juli 2010 11:10

   Hej,

   Om utvecklingsstörningar kan jag inte mer än andra, om normalstörningar kanske desto mera – det var den vinkeln jag hade i mitt inlägg 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: