Hoppa till innehåll

En ung amerikanskas syn på ICA´s självskanning

03 juli 2010

I månadsskiftet maj/juni hade vi besök från USA. Kusinen J har inte varit i Sverige på ganska många år nu men har under tiden hunnit börja på Collage o lärt sig bra svenska. Vi hade många intressanta samtal om svenskt o amerikanskt, om kulturkrockar o kulturchocker, om skillnaden mellan amerikanska o svenska barn – fostran, skolan, respekten för föräldrar/vuxna o s v.

En kväll då vi gick på ICA fick hon skanna åt mig. J tyckte det var mycket intressant med självskanningen o roligt dessutom. Jag är veteran i självskanning o har alltid tänkt att det är så skönt att slippa stå i kö, packa upp alla varor o sen ner igen. Att jag spar tid helt enkelt.

Jag frågade om hon trodde det skulle dyka upp i USA.

J: – Nej, vi behöver arbetstillfällena för kassörskor….

Som om inte vi behöver det i Sverige tänkte jag då ….väckt ur min svenska hemblindhet.

Vilken klok ung kvinna, hon såg direkt den samhällsekonomiska förlusten samtidigt som jag plötsligt såg den företagsekonomiska vinsten med färre kassörskor i ett Sverige där vi också har problem med arbetslöshet.
Jag tänkte på mina besök i USA där det skapas arbetstillfällen i att packa folks matvaror o bära ut dem till bilen, där det finns bensinmackar där du inte behöver lämna bilen, någon fyller den med bensin åt dig o får dricks av bilisten o någon slags lön av mack ägaren.

Jag är, som jag sagt tidigare, inte direkt USA vänlig, men då vi i Sverige härmar Amerika – härmar de oss? eller snarare hur vi tänkte en gång i tiden då solidariteten fortfarande var i funktion i Sverige.
Jag vet inte. En känsla väcktes i mig av att i detta finns sannolikt en del att fundera på.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: