Hoppa till innehåll

Att förklara datorers kapacitet för en bilmekaniker 70 +

28 juni 2010

Jag har tidigare kämpat för att hjälpa min mamma o styvfar med deras datorer av o till. Nu har de köpt sig varsin laptop med Windows Vista o jag kan inte längre ställa upp med mitt kunnande. Jag kommer aldrig att skaffa mig Vista, tror att det är en flopp från start till slut o noterade att 7:an dök upp ganska snabbt därefter.

Hur som. Min styvfar är ganska ”styv i korken”, ni vet det där ”kan allt, vet bäst” o försöker låta som om han förstod sig på även datorer…. *suck* Sist då han pratade minne så försökte jag få honom att förstå o skilja på RAM minnet o hårddiskminnet i datorn.

Styvfar: -Men den där får det inte plats så mycket i (om min pyttelilla laptop)

Jag: -Jodå, den har lika mycket minne som en vanlig hårddisk.

Styvfar: Men den har inte så mycket kräm va?

Jag: Nej, men fullt tillräckligt eftersom jag använder XP. Den skulle däremot aldrig orka med att driva Vista.

Här gick det överstyr o blev för mycket för den gamla mekanikern som hela livet kunna trolla med alla synliga reparationer.
Jag försökte förklara det med att jämföra med hans värld – bilen.

Att hårddisken är som ett bagageutrymme, men att jag kan ha flera olika bagageutrymmen o dessutom dela av dessa i mindre delar….
Att RAM minnet är som hästkrafter på en bil…

Efteråt kom jag på att jag missat att berätta om processorn…. den är ju viktig den med men jag kom inte på något att jämföra den med i bilen – tips??

Lite roligt är det att då jag tidigare försökt förklara hårddiskars storlek o kapacitet för min mamma jämfört med floppy disketter o USB minnen, så har vi pratat ”böcker i bokhyllor”. De är olika dessa två  – o ändå rätt lika 🙂

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer leave one →
  1. stefan permalink
    29 juni 2010 12:38

    kan man inte jämföra föraren med processorn
    för datan funkar inte utan cpu och bilen inte utan förare.. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: