Hoppa till innehåll

Fröken Smillas känsla för snö

27 juni 2010

Jag är hopplös på att köpa böcker på loppis, vilket jag skrivit om tidigare. Nu under semestern har jag tänkt mig att försöka läsa i alla fall ett antal av alla dessa böcker jag släpat hem, men ännu inte hunnit läsa. Då kan jag ju lämna tillbaka de jag inte gillade o spara eventuella guldkorn. Det behövs då bokhyllan börjar bli väl överfylld nu…

Denna bok har stått ganska länge, jag har kikat på den vid något tillfälle men inte lockats av den.

Nu i semestersolen blev den en riktig hit.

Jag uppskattar den lilla inblick jag får i Grönlands situation relaterat till Danmark, om Grönländsk kultur, tankesätt o språk. Sådant som fascinerar mig o ger mig en önskan om att lära mig o förstå mer, oavsett kultur. Jag har egentligen aldrig reflekterat mer över inuiternas levnadsvillkor än över samernas. Så där som det ofta är för oss i majoritetsbefolkning gentemot minoritet/ursprungsbefolkning.  Konstig nog är det alltid dessa grupper som intresserar o fascinerar oss då vi är långt borta på andra sidan jordklotet, men sällan här på hemmaplan….

Utöver det så var boken bra förstås, eller som Punkelikat skriver i sin rescension på hennes gamla blogg.

Den boken är inte en bok. Det är en liten värld på 444 och en halv sida. Olik allt annat jag läst….. Jag har aldrig läst en bok som är så komplex. Så mycket människor, utan att det blir hafsigt, så mycket platser utan att allt flyter ihop, så mycket ORD. Aldrig har orden betytt så mycket.

Jag kan bara hålla med, det var mötet med en värld o upplevelsen var större än jag väntat mig.
En annan som läst den, mer för att hon var tvungen, är Vittran Tika som recenserade boken här. Hon var som sagt motvillig o tyckte boken var trög till en början men hon avslutar med :

Det jag kan säga är att trots min negativa attityd måste jag ändå rekommendera alla att läsa denna bok! Den är mästerligt välskriven och får av den anledningen 4 stjärnor av mig!

Jag delar varken ut stjärnor eller recenseras strukturerat 🙂 Peter Hoeg är en ny författare för mig o jag kommer sannolikt att läsa fler böcker av honom om jag hittar dem på loppis i framtiden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: