Hoppa till innehåll

Gävle by day – nostalgi o reflektion

26 juni 2010

Vi har varit en sväng till Gävle, mina ungdomar o jag, för att fira en väninnans födelsedag. Gävle är Staden med stort S, staden i våra hjärtan, där ungdomarna föddes o växte upp. Stadsdelen Sätra som alltid kommer att kännas som att komma hem, där jag levde i femton år med mina ”yngel”.


Här sitter vi utanför centrum, vid Sätraån o njuter av kvällssolen. Vackert eller betongfult (?) men nostalgin gör sitt till o jag bara njuter av att vara där, på plats, ännu en dag.

Vi passerade Treffen, fritidsgården bägge ungdomarna nästan bodde på under högstadietiden. Vi noterade att stadsbussarna bytts ut o var riktigt snygga!

Tänk vilken skillnad det är mellan Gävle o Uppsala när det kommer till sådant som bra o fungerande fritidsgårdar fyllda med ungdomar, något vi aldrig tänkte på under åren i Gävle men som blev så uppenbart då vi kom till vår nya hemstad Uppsala.

Likaså noterade vi ganska snart att i Uppsala fungerar inte primärvården – klara primärvårdsärenden sänds till akutmottagningen o proppar igen den. Att lyckas lista sig hos en husläkare o behålla denne mer än ett par månader ter sig helt osannolikt. Hyrläkarnas välde tycks endast slås av privatläkarnas.

Detta chockerade mig, jag hade aldrig förstått hur bra vi hade det i Gävle – inom vissa områden – förens vi lämnat stan.

Det vi istället slipper i Uppsala är att alltid vara påpassade av andra, inget blängande, inget skvallrande, ingen som bryr sig om hur folk är klädda, ser ut i håret, sminkar sig. Anonymiteten men även tolerans o acceptans är större i en stor stad.

Ändå, Gävle är o förblir staden som känns hemma.

Det går inte att kliva ner i samma flod två gånger

Det Sätra o det Gävle vi lämnade för ett par år sedan har förändrats o vi har förändrats på vårt håll. Men nostalgin o minnena lever kvar, en dag i taget.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: