Hoppa till innehåll

HAT – en teater om mänsklig isolering

22 juni 2010

Jag hade förmånen att bjudas med på premiären den 5 juni på Teater Kaskad i Blackebergs centrum som drivs av Offstockholm en professionell teatergrupp som bildades år 2004.
Gruppen härstammar från numera nedlagda Teater Culpa på Fryshuset i Stockholm. Kultur och socialt engagemang är en kombination av krafter som OffStockholms medlemmar bär med sig genom sina erfarenheter och många år på Fryshuset.

Därefter har jag många gånger satt mig ner för att skriva ett inlägg, men inte förens nu har jag fått distans nog att kunna.

Eller kunna, kanske är det så att nu har bilderna från teatern bleknat lite o smärtan i upplevelsen falnat, det är hanterbart o därmed berörbart o skrivbart.

Den var stark, mycket stark.

– En kvinna som låst sin dörr för yttervärlden o en man som låsts in från omvärlden – så står det på infobladet.

Handlingen bygger på brevkommunikation mellan en inlåst fånge o en kvinna med en skuld o skam så stor att hon blivit fånge i sin egen lägenhet, beroende av ”välgörare” o alkohol.

Inte ett helt ovanligt fenomen. Varken det ena eller det andra, det tredje eller det fjärde. Skildringen är naken. Smärtsam att uppleva o möta. Samtidigt finns en ömhet i beskrivningen av dessa livsöden, en ömhet i gestaltningen som berör.

För mig fanns en djup symbolik i temat som berörde mig. Det gläder mig att teatern nu ska turnera runt på anstalter i landet o beröra andra, förhoppningsvis både intagna o personal.

Här har Någons mamma skrivit om föreställningen

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: