Hoppa till innehåll

Jag fick en ny bild av Barack Obama

19 juni 2010

Jag har nyligen läst boken Min far hade en dröm. Jag ska villigt erkänna att jag kämpade emot ett gott tag, mot att köpa den o läsa den. Trots att min syster med familj bor i USA är jag inte särskilt ”USA vänlig”, men så var det någon, med enligt mig gott omdöme, som sa att den är faktiskt bra. Jag tänkte, jag ger den en chans.

Under en helg plöjde jag den så, inte värsta varianten av plöjning, men ändå rätt intensiv läsning (Värsta varianten är då jag läser även då jag lagar mat, äter, går på toa, borde sova osv)

Jag kom fram till att Barack Obama som president inte bara är stort för att han är afroamerikan – vilket var vad jag trodde tidigare. Det är stort att amerikanerna valt en man utan helylle bakgrunden mamma pappa barn. Han skulle kunnat komma från en vanlig svensk styvfamilj liksom…. o även om det är vanligare i USA numera så är det verkligen inte en idealbild av hur det ”ska” vara. Han har halvsyskon på både mammans o pappans sida o mamman skilde sig även från lillasysterns pappa.

Dessutom, den amerikanska muslim skräckens till trots blev han vald till president. Hans farfar var verkligen muslim. Hans styvfar var muslim o han levde en tid i Indonesien o gick både i muslimsk o kristen skola där. Han är inte uppvuxen o fostrad i de vanliga kristna amerikanska kyrkorna utan valde en av dem då han redan var vuxen. Detta är stort.
Nu förstår jag att min systersons 85 åriga farmor viskade till min mamma, under ett besök i USA, att ”den där Obama, han är ju muslim”. Det fattade jag inte då, än mindre min mamma.

Jag berördes starkt över hans känslor o personliga utveckling, då han slutade vara ”färgblind” o upptäckte att han var ”black”. Hans mamma o mormor o morfar som fostrade honom var vita, men inte han. I detta fanns det djup i en dimension som var stor o gav mig många tankar.

Jag gillar boken!
Den känns genuin, han berättar om sånt som många amerikaner skulle göra allt för att dölja, inte för att det är särskilt udda händelser, utan för skammen o den yttre bilden som ”måste” vara så korrekt. Eller är det bara så enkelt att de amerikaner jag möter tillhör en annan grupp?

Hur som, alla ni som, liksom jag, har ett motstånd mot boken just för att det är USA´s nuvarande president som skrivit den – läs den, det är värd det.

Här hittar du pocketblogg´s recension o här bokbloggen´s.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: