Hoppa till innehåll

En turistkväll i Uppsala inkl kultrurkrockar

10 juni 2010

Vi har haft USA besök den senaste veckan o passat på att visa upp vår stads sevärdheter. En vacker försommarkväll bar det av till Gamla Uppsala o en promenad runt området.


På väg vidare mot Ulva Kvarn fick våra gäster se trafikpolisen i aktion med hastighetskameror ute på gamla E4:an, tjugoåringen blev lite förskräckt först o trodde det var vapen de siktade på bilarna med….men lugnade ner sig då vi förklarade att det bara handlade om bötfällning.


En hel del intressanta tankar o reflektioner har kommit upp under deras besök, jag kommer att återkomma till ämnet. Lite kulturella olikheter o annat tänkvärt:

  • Deras första kväll i Sverige promenerade hela familjen på en cykel/gångbana nere vid Kvarngärdet o fick en stor portion ovett full med svordomar. Våra amerikanska familjemedlemmar, som förstår svenska rätt bra hoppade högt över språkbruket o över tonen den vuxne, medelålders, cyklande svenska mannen använde.

Jag måste erkänna att jag skämdes lite över hur vi beter oss mot varandra i Sverige – det ÄR skillnad på hur amerikaner är artiga o ytligt trevliga mot varandra generellt, o hur svenskar varken är artiga eller trevliga mot varandra generellt. Det ÄR skillnad på mitt sätt o min amerikaniserade systers sätt, på hur vi använder kroppsspråk, det verbala språket osv.

Inte är det särskilt trevligt att bli illa bemött med okvädningsord av en okänd cyklist…. som inte ens iddes plinga för att göra oss uppmärksamma på att vi var i vägen. Jag har förstått att cyklister är Uppsalas ”heliga kor”, o att den målade linjen på cykelbanan är på liv o död för vissa – men ändå….

Våra amerikanska gäster bara gapade o hur jag än försökte förklara den kulturella skillnaden så smakade det liksom illa i munnen av skam.

Det är inte det att jag strävar efter det amerikanskt ytliga, jag trivs med den svenska ärligheten o rättframheten – där o då den finns. Men vänligheten o förmågan att säga tack o ursäkta – den saknar jag. Lite ”fake it til you make it” i att ställa om från negativt till positivt bemötande….

  • Lite tidigare på eftermiddagen då vi gick o handlade lite mat plockade tjugoåringen upp slängt glasspapper från gångbanan o ville hitta en papperskorg att slänga det i. Jag log o bad henne se sig om – hon såg allt skräpet i omgivningen….. o insåg det omöjliga i sitt självpåtagna uppdrag.

Den unga amerikanska kvinnan hade allt en poäng o tog ansvar för skräpet hon såg vilket jag för länge sedan upphört med att göra.  Hon såg med fräscha ögon på något jag numera knappt lägger märke till, vilket öppnade mina ögon en aning…. inte så att jag kommer att börja plocka upp skräp men jag kommer sannolikt att ännu noggrannare än tidigare undvika att bidra med mitt eget skräp till naturens samlingar.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: