Hoppa till innehåll

Barnbarnet sover över – reflektioner om då o nu

03 juni 2010

Jag har nu haft förmånen att få ansvara för lilltösen nattetid, två olika nätter,  så att de unga föräldrarna fått sova.

Den första natten sov jag knappt alls, var orolig att somna djupt o råka flytta en arm o knuffa till den lilla. Låg o lyssnade på hennes andetag, snusande o gnyende då vällingtiden närmade sig.
Nästa natt gick betydligt bättre då jag inte oroade mig längre o kunde slappna av.

Detta fick mig ändå att reflektera över hur olika det är detta med bebisar o sömnvanor. Nu ska de sova på rygg. Då min dotter föddes skulle de sova på mage. Då min son föddes skulle de sova på sidan o lamfällen var populär. De är de smådetaljerna….

De lite större tankarna går till hur det var då min mamma kom hem med mig från BB, hon ställde spjälsängen i köket, stängde dörren dit, stängde dörren till sovrummet o la sig att sova. Jag har frågat om jag inte vaknade o skrek, mamma har ingen aning – hon sov. Det var 1970, tydligen så det gick till (?)

Då jag fick barn skulle barnen sova i egen säng, på BB fick man absolut INTE somna med barnet i sängen eller famnen – det var farligt. Mina barn sov i mitt sovrum men i egen säng, vilket var en självklarhet då.

Nu ska barnen sova i sina föräldrars säng, tillsammans med föräldrarna. Som man gjorde förr i tiden i trångboddhetens fattigdoms Sverige.

Vad är rätt o vad är fel? Vad är bra för barnet o vad är bra för föräldrarna?
70 -tals modellen uppskattar jag INTE, men i övrigt är jag osäker o tveksam. Självklart vill jag att barnen ska få trygghet o värme. Men även föräldrarna behöver egen tid o plats, för sömn o vila, för sin inbördes relation. Det är en tuff tid dessa småbarnsår o en ljuvlig tid om man kan lyfta blicken o njuta av den – Här o Nu.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: