Hoppa till innehåll

Karikatyrer av arbetstagare

31 maj 2010

I Dagens Industri idag finns en kul artikel från januari 2009 där man karikerar anställda. Jag känner igen flera av dessa karaktärer från tidigare och på andra arbetsplatser, i vissa delar kan jag känna igen egna beteenden – även jag är ju anställd *ler*

Nejsägaren – är negativ och gnäller på det mesta. Klagar på de flesta förslag som läggs fram men kommer sällan med egna lösningar.
Lösning: Dra nytta av en person med ett granskande öga men blir det för mycket så säg till personen i enrum. Uppmuntra det kritiska tänkandet men poängtera att en positiv inställning också är viktig.

Bevararen – gillar inte förändringar och bromsar allt som kommer i närheten av en omorganisation.
Lösning: Försök ta reda på vad medarbetaren är rädd för och kommunicera tydligt varför en förändring är nödvändig. Visa bevararen att du stödjer honom/henne men hämta kraft från kollegor som är mer samarbetsvilliga.

Intrigmakaren – kan inte låta bli att skvallra och sprida rykten bakom ryggen på medarbetarna. Nekar dock ofta till ryktesspridningen.
Lösning: Håll dig framme på fikat eller andra situationer där det skvallras. Om skvallret tar fart, markera att ryktesspridning inte är okej. Försök hitta nya utmaningar åt den skvallrande medarbetaren så han/hon får annat att sysselsätta sig med.

Känner du igen dig eller någon medarbetare i detta? Se fler karaktärer i artikeln.

Så tänker jag… om det kunde vara så här tydligt ändå enligt en skriven mall, alla de processer som sker på en arbetsplats. Det är inte så jäklar enkelt utan ganska ordentligt komplexa skeenden människor emellan. Stress, otrygghet, rädsla, småaktighet o annat kommer till… Men visst kan det vara roligt att läsa om karikatyrer som dessa o ta dem som just detta, något roligt.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: