Hoppa till innehåll

Vad gör Idol med vanliga mäniskor – Stockholm 8 maj

09 maj 2010

Lördag morgon gick vi upp tidigt o tog tåget mot Stockholm o Sergelstorg, vi hade med matsäck att äta under kötiden. Strax efter 8 var vi på plats, då såg det ut så här:

Rätt OK, eller hur? Folk stod i kön som ringlade sig fram o tillbaka över plattan, trappen upp, hela vägen ner mot Drottninggatan o sen tillbaka upp mot det bortre hörnet av kulturhuset.
Men det här utseendet gör sig förstås inget bra på tv…. Nej, på bilderna som togs från helikoptern o tv kameran ovanför trappan så måste det se packat ut. Vad gör då Idol arbetarna? Jo, trycker ihop folk. Som tror att de kommer framåt i kön – vilket de förstås inte gör…


Här har man då lyckats pressa ihop kön till en jämn massa. Det blir bra TV! Instruktioner om handvift, instruktioner om jubel o vrål….

Då vi efter någon timme tagit oss uppför trappen såg det ut så här bakom oss:


Då hade man fortfarande inte ens öppnat insläppet… men massan av människor blev allt mer kompakt. Efter att jag tog denna bild kom jag inte mer åt min kamera som hängde i skärpet.

Jag har aldrig varit med om värre! Att människor som råkar i panik vid t ex en brand kan krossa varandra då de försöker ta sig ut är en sak. Men då människor är beredda att krossa varandra av helt o hållet egoistiska skäl, för att ta sig in till Idol juryn så fort som möjligt är en helt annan.

De följande fyra timmarna var rent groteska, farliga o vansinniga. Vi stod inklämda, ihopklämda i en männsikomassa som varje gång tio personer släpptes förbi avspärrningen o in i kulturhuset vrålade o tryckte sig framåt, framåt o framåt – utan någon som helst hänsyn till varandra.
Trycket framåt blev enormt o ingen kunde kontrollera rörelsen eller stanna upp den. Då den tog stopp svajade massan av o an ett par minuter tills flertalet återfått balansen, sen försökte åtminstone jag att vrida kroppen några grader så att jag skulle kunna andas fritt – tills nästa rusningsattack framåt kom.

Långa perioder, o då menar jag lååånga, kunde jag inte ens lyfta ett finger för att klia mig på näsan. Det gick inte att röra sig helt enkelt.

Tonårstjejer stod o skrattade över att de lyckats tränga sig förbi kön av människor som väntat i timmar – men det var bara rätt då andra trängt sig förbi dem förra året….Säkerligen var det många som gjorde som dessa unga tjejer. Djungelns lag rådde, helt utan etik o säkerhetstänk.

Att ingen skadades allvarligt (kanske någon gjorde?) är konstigt.

Konstigt också att arrangörerna tillåter detta, att väktarna tillåter detta, att polisen tillåter detta. Alla borde inse riskerna med att trycka ihop en människomassa på detta sätt utan ordningsinsatser.

Sen förstår jag faktiskt inte då allt individuellt ansvar för egen o andras säkerhet helt sätts ur spel – för att komma med i Idol. Vansinnigt!

Vid fyratiden kom vi äntligen in i byggnaden efter närmare åtta timmars köande, varav de sista fyra faktiskt är en av mitt livs värsta upplevelser hittills – jag skräms av den totala respekt o hänsynslösheten, den totala bristen på eget ansvar o på arrangörernas ansvar.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer leave one →
  1. 09 maj 2010 22:04

    Otroligt att det får gå till på det viset! Skönt att ni klarade er helskinnade i alla fall! ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: