Hoppa till innehåll

Mina snurrande tankar – om Här o Nu i min vardag

07 maj 2010

Under hela mitt liv har jag haft större tillgång till mina tankar än till mina känslor, obalansen börjar rätas ut nu lite i taget. Jag har haft ordets gåva sedan barnsben o pratat mig ur många konstiga situationer, jag litar på min verbala kapacitet. Men det finns ett problem med ordens makt o tankarnas värld: Tankarna snurrar oupphörligt o inte alltid särskilt konstruktivt, de lever i dåtiden o i framtiden, i vad som sades, kunde ha sagts, kan komma att sägas o s v. De stressar o irrar runt i mig, får mig att missa nuet.

Den värsta varianten av ältande o dömande kommentarer har jag fått bukt med genom åren däremot inte planerandet av framtiden. Då menar jag inte drömmar om semester eller kärlek utan mer konkreta saker som hur jag ska strukturera en pärm på jobbet, skriva en ny rutin, vad jag inte får glömma bort att säga till den o den, inte glömma att handla, inte glömma att ringa, inte glömma att blogga om eller…..

Mycket består i att inte glömma att …. vilket jag förstås kategoriskt glömmer då hjärnan går på högvarv av alla tankar. Alla kloka tankar jag tyckte mig tänka – puts veck! Min minnesförmåga har krympt oerhört. Tankarna snurrar runt konstruktivt i stunden men dränerar mig på energi, glöms bort o ersätts av nya.

Jag har nu, efter att ha inspirerats av Eckhart Tolle, påbörjat projektet tankeobservation o att stoppa tankar. Jag har hört talas om detta förr, men var sannolikt inte mogen för det, då fattade jag inte riktigt hur det skulle gå till.

Så nu övar jag mig på att få stopp i tankeflödet:
Morgonens dusch är alltid den första striden – då ramlar arbetsdagen in av gammal hävd o går på högvarv (helt ofattbart egentligen!!)

Jag andas in på HÄR  – andas ut på OCH NU.

Keep it simpel – skulle man väl kunna säga.

Nästa strid med tankeflödet kommer i bilen till jobbet, tankarna vill att jag är på jobbet innan jag är där – jag har börjat vägra!!! I bilen är det svårare att andas på här och nu då jag sitter stilla…. kan vara mitt eventuella ADHD drag eller så är det brist på övning. Då sätter jag på Snatam Kaur

på högsta volym o sjunger med i texter på ett språk jag inte kan o inte har en aning om vilket det är. Det kräver en viss koncentration faktiskt :-) Ändå märker jag ibland med ett leende att tankarna smyger fram o vill planera någon liten grej vid sidan om min högljudda sång – då ler jag lite åt mig själv o sjunger högre eller byter till en svårare text.

Allt oftare upptäcker jag att jag inte andas som jag ska. Jag liksom håller andan av stress, av tankar, av vana (?) Inte konstigt att musklerna har för hög tonus (är spända) då jag inte andas, då jag alltid är någon annan stans… i tanken i stället för Här Och Nu.

NU är det dags, mina irrande tankar ska inte få styra mitt liv o tömma mig på kraft. Jag stoppar dem med Här och Nu, genom att vara närvarande – jag älskar de spanska ordet för detta: Presente!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer leave one →
  1. dam i tofflor permalink
    10 maj 2010 21:58

    ”Yesterday is history, tomorrow is mystery, only today is a gift. That is why it is called the present” (av Desmond Tutu tror jag)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: