Hoppa till innehåll

Varför tror jag alltid att det är mitt fel?

04 maj 2010

Oavsett vad som händer o sker i min omgivning, privat eller på jobbet, så tror jag alltid att det är jag som är orsak till sura miner, dåligt humör, tystnad osv.

Å ena sidan kan det ju te sig självcentrerat – att jag liksom tror mig stå i centrum för allt skeende omkring mig. Min vuxna dotter brukar påpeka det för mig o påminna mig, att allt inte har med mig att göra, att det finns annat i livet som påverkar mina medmänniskor än just vad jag säger o gör *ler*

Å andra sidan så kan det ju vara ett inlärt beteende. Jag lärde mig tro att jag kunde ”fixa” min omgivning, genom att göra rätt, genom att vara rätt – genom att göra det små barn (som växer upp i dyssiga hem) är bäst på, att anpassa sig till andras behov.

Jag övar mig blå på detta!!!

Ändå faller jag ofta i samma känsla, gång på gång på gång. För att se klart behöver jag bolla tankar o känslor med en annan människa – men nu får det bli här istället. Idag orkar jag inte ens vara social, känner mig lite för sorgsen, lite för mycket.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer leave one →
 1. 08 maj 2010 15:15

  Kanske har du överlevt på att känna in andra människor. Tyvärr får man hela paketet. Dvs att om man som barn pejlar stämningar för att vara till lags eller fly så kommer man som vuxen att fortsätta sina strategier att känna in andra människor och deras mående. När vi är vuxna nog att bryta barndomens bojor är de så invanda att vi inte längre ser dem och de blir kvar. De finns där naturligtvis och hämmar vårt känsloliv, vi stänger av. Saker i livet hinner ofta ikapp oss och vi blir uppmärksamma på att vi bär på en ryggsäck. Då behöver de flesta av oss hjälp för att lossa bördan. Jag tror personligen att det är en överlevnad för ett illa åtgånget barn och/eller enda möjligheten att få bekräftelse för ett barn som ingen ser. När vi senare som vuxen kan överleva utan att ständigt känna in omgivningen gör vi det i alla fall av ohejdad vana för att vi inte vet något annat sätt att förhålla oss till omgivningen. Har vi dessutom aldrig eller sällan blivit bemöta utifrån den vi är blir vi sjukt beroende av att bli bekräftade och godkända av omgivningen. Så där går vi och ”känner in” vad folk tycker om oss och försöker vara extra duktiga för att få erkännandet av att vi duger. Jag tränar dagligen på att bekräfta mig själv och ta hand om mina behov, men faller ofta in i gamla hjulspår. De där spåren som kan ”ta livet av mig själv” och där jag glömmer mina egna behov bara för att få ett gillande från en annan person. Det är svårt men viktigt att träna sig för att kunna leva efter devisen; ”det är inte så viktigt vad andra tycker om dig som vad du tycker om dig själv.”/Någons mamma

  • 08 maj 2010 21:29

   Så sant, jag ser att du känner igen vad jag beskrev – underbart att vi är flera 🙂

   Jag har verkligen hela paketet *ler*. O trots att jag är medveten om det, o trots att jag kämpar med att ”lägga ned” duktigheten så faller jag in i det, gång på gång. Det är lite olika vad jag ramlar dit på, varierar beroende på situationer o mitt eget mående.
   Mer o mer kan jag nu observera mig själv, liksom lite utifrån, då det sker. Inte alltid direkt, men efter ett tag infinner sig det lilla leendet i mig – nu är jag där igen. Jag övar på att inte slå på mig själv då, ler istället kärleksfullt i mitt inre.
   Som jag är, en 40 årig kvinna som kämpar i nuet, dag ut o dag in, med att balansera mitt inre. Att jag faller dit, i tanke känsla o handling, gång på gång o lär mig nya saker om mig själv emellanåt. Jag övar mig i kärleksfullhet, men som behöver öva mest på det mot just mig själv.
   För det är just så, att känna in andra har jag livslång övning på – att känna in mig själv är relativt nytt i mitt liv.

   En kram till dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: