Hoppa till innehåll

Mitt kroppskomplex – om hjulbenthet

29 april 2010

Hur förvärvar vi våra komplex? Har de alltid funnits där? Eller var det under tonårens smädelser de tog fart?

Jag kan inte minnas att jag ens var medveten om att jag var hjulbent förens någon gång på högstadiet då jag fick höra:

-Du har ju fittan i parentes!

De orden sitter liksom fast i mig, för alltid. Det var jämnåriga kompisar som hade roligt åt mig, eller försökte komma åt mig genom smädelser. Rent fysisk är det ganska absurt då det är underbenen som är snea o de sitter ju en bra bit från underlivet.


Det finns annat som också sitter fast. Mammas kommentarer under mitt vuxenliv om att borde jag inte ta på mig en längre kjol, syftandes på mina krumma ben.

Nu tänker jag åter ta upp kampen med mina automatiska tankar, min inlärda skam över min hjulbenthet. Jag ska ha på mig korta kjolar ibland, bara för min egen skull. För att öva mig på att jag duger, inklusive mina krumma ben. För att vara stolt över min kropp, stolt över mig själv.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

21 kommentarer leave one →
 1. Margret permalink
  03 maj 2010 00:29

  Hej
  Har haft problem med hjulbenthet och sett ut som på bilden. Trodde det var hopplöst att göra något åt. Har nu varit och fått justerat atlaskotan och benen är i stort sett raka som resultat. Jag räknar med att dom blir helt raka med tiden eftersom det fortsätter att ske förändringar med benen.
  Jag vet inte om du hört talas om denna kota eller behandlingen men om du vill veta mer kan du skriva till mig via min e-mail. Självklart har inte jag fått några som helst löften om att varken det ena eller det andra skulle ske eller botas men detta och en hel del mer har bevisligen hänt.
  Hälsningar
  Margret

  • 03 maj 2010 18:56

   Vad spännande!

   Har mejlat dig 🙂

   Samtidigt kan jag inte tänka mig hur det skulle vara att ha raka ben – skulle det fortfarande vara jag liksom *ler*

  • petra permalink
   06 juni 2010 16:50

   Hej!

   Jag är också hjulbent och undra hur du fick hjälp med att få bort det? vem gick du hos och vad gjorde de för något?

   hälsningar petra

   • 06 juni 2010 17:37

    Hej Petra,

    Jag har inte fått bort min hjulbenthet – men jag börjar bli kvitt komplexet 🙂 Går numera i korta kjolar o säger STOPP till de automatiska tankarna som kommer flygande med skammen.

    Margret, som kommenterat här på samma inlägg har fått atlaskotan justerad o därigenom fått i sort sett raka ben.
    Jag har frågat en läkare i ortopedisk medicin som jag jobbar med emellanåt o han ansåg det ganska riskabelt med justering av atlaskotan… Jag vet inte, som sjuksköterska skulle jag aldrig råda någon till det – men som privatperson o hjulbent så skulle jag önska att det vore ofarligt.

    Helt klart är att min egen metod helt utan risker då den handlar om att acceptera mig själv o sluta lyssna på de elaka/kritiska tankarna som far i skallen. Men jag blir ju inte mindre hjulbent av det förstås *ler*

  • yvonne samuelsson permalink
   09 december 2011 17:13

   Hej!

   Hur får man reda på Margrets mailadress så man kan få veta hur hon bar sig åt?

   Hälsningar
   Yvonne

   • 11 december 2011 11:18

    Hej,

    Jag har mejlat Margret igen. Om hon godkänner det så sänder jag henne DIN mejladress så ni kan få kontakt. OK?

 2. petra permalink
  06 juni 2010 18:34

  ja okej =) vad skönt att du kan tänka så! 🙂 men jag hittar inte margrets mail så man kan maila henne och fråga lite saker 🙂 har du den eller står den nånstans som jag inte ser bara?

  /petra =)

  • 07 juni 2010 06:43

   hmm, misstänker att du inte kan se den på det sätt jag kan. Om du vill kan jag sända din mejladress till henne (?) Så är hon fri att svara eller avstå. Jag kan inte lämna ut någons adress utan att tillfråga förstås 🙂

 3. petra permalink
  07 juni 2010 09:40

  Ja det får du jätte gärna göra! 🙂 förstår att du inte kan lämna ut den, men det vore jätte snällt av dig om du vill göra det 🙂

  /petra

 4. petra permalink
  08 juni 2010 11:34

  tack så jätte mycket! 🙂

 5. 23 september 2010 21:32

  Hej,

  Ok jag har mejlat din adress till Margret som kommenterade inlägget då i maj, hon hade koll på detta.

  Lycka till!

 6. Bosse permalink
  27 mars 2011 23:40

  Tänk vad elaka barn kan vara mot varandra och det sätter spår och sår för livet, en känsla jag känner igen så väl från min barndom men bra att Du arbetar med det och kan gå vidare.

  Vill inte verka ytlig eller utseendefixerad men Du har ingen anledning att ha komplex för Dina hjulbenta ben det är charmigt och ger Dig Din speciella kroppsform som är Du och ingen annan.
  Du ska defenitivt ha korta kjolar när du känner för det för Dina ben tål mer än väl att visas upp, så mycket har jag insett redan.

  Sommaren är snart här med sol och värme och då är det läge för korta kjolar så massor med träningstillfällen!!

  • 31 mars 2011 21:26

   Kommentarer i barndomen integreras ofta till att bli egna automatiska tankar o känslor – att slå på sig själv o ha komplex o skam för sin kropp.
   Jag övar vidare 🙂

 7. föredetta hjulbent permalink
  01 april 2011 00:38

  har varit o fixat mina ben precis hur nöjd som helst! rekommenderas!

  • 01 april 2011 22:19

   Hmmm, denna kommentar visade sig vara en företagsreklam….aningen ful metod….

 8. 28 oktober 2012 18:57

  Hej! vet inte om du fortfarande bloggar o så, men jag googlade på ”hjulbent” och hamnade här iaf.. Jag är själv hjulbent, och har varit det hela livet fast jag upptäckte det först nu under högstadiet. Det är ingen som trakasserar mig för det, men jag har ändå komplex för mina ben.. usch!! hur ska jag göra? är det värt risken att justera den där kotan?

  • 04 november 2012 20:29

   Hej!

   Hmmm, jag har inte ens försökt mig på kotjusteringen… jag föredrar att jobba med acceptans och kärlek till mig själv och min kropp – precis som jag är.
   Självklart måste var och en fatta sitt eget beslut i frågan, så även du 🙂

 9. Anonym permalink
  17 december 2012 23:02

  Hejsan jag är 14 år och jag är hjulbent , jag undrar om jag kan göra nånting åt det! Vill verkligen ha normala ben!! Tacksam för svar

  • 23 december 2012 19:17

   Hej, jag har ingen erfarenhet av att åtgärda hur min kropp ser ut. Vi är som vi är, vackra och unika.
   Jag tror acceptans och att öva sig på att uppskatta och tycka om sig själv är den gyllene vägen framåt.

 10. Amanda permalink
  08 augusti 2013 19:11

  hej, jag sökte på kobent och kom hit och jag vet inte om du fortfarande bloggar eller något sånt men jag skulle bara vilja säga att jag tycker det är riktigt fint när någon är kobent och jag tycker du ska vara stoolt över det där för aa folk (jag) skulle faktiskt vilja vara lite kobent..tycker det är jätte fint 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: