Hoppa till innehåll

Dagens slag i ansiktet – om deklarationsfynd o löneläge

12 april 2010

I eftermiddag satte jag mig för att deklarera, som de flesta av oss gör denna tid på året.

Till saken hör att vi ligger i ”löneförhandling” på jobbet o många kollegor är oerhört missnöjda med sin löneutveckling o har vägrat acceptera sin nya lön. De låter detta gå vidare till central förhandling, vilket kan vara bra på sitt sätt, då allt ställs på sin spets.

Jag väntar ännu på nytt ”lönebesked” från min närmsta chef, trots att det egentligen ska vara ett lönesättande samtal där en mängd punkter ska gås igenom. Har nu formellt ställt frågan om det är ett lönesamtal (= lönebesked) eller om det är ett lönesättande samtal (enligt ett särskilt underlag) hon planerar att genomföra på max 15 minuter.

Till saken hör även att chefen förra året vägrade låta mig delta i löneförhandling då jag anställdes i november året innan. Inte ett ord om detta i anställningssamtalet o inte heller på anställningsbeviset – ett formellt fel alltså men svårt att få korrigerat i en statlig hierarkisk myndighet.

Nu då jag satt o deklarerade så kikade jag hastigt i tidigare års deklarationer o där kom slaget i ansiktet  –

Min årsinkomst 2009 sjönk med drygt 63 000 jämfört med årsinkomsten 2008!!!

Vad gjorde jag för fel??? Jo jag bytte arbetsgivare från Kommun till Statlig.

Jag erkänner att jag känner mig oerhört klantig på ekonomiska uträkningar. Jag har alltid, hela mitt liv, trott mig värdelöst dålig på matematik o nu upptäckte jag hur lättblåst jag varit. Utan att tänka, utan att räkna på det, utan att reflektera har jag sänkt min inkomst med ca 3.500 kr per månad, efter skatt. Jag har inte värdesatt mig själv ekonomiskt i förhållande till min arbetsgivare, jag har inte stått upp för mig själv tillräckligt då det löneförhandlats.

En löneökning på 5.000 kr per månad skulle få upp mig i min tidigare lönenivå från 2008…. o vem får en sån ökning? Inte jag o mina statliga sjuksköterskekollegor i alla fall, o knappast någon annan vanlig arbetare heller  – o näringslivets topp behöver knappast sjuksköterskor….

Söka nytt jobb??? Hmm, ja det vore något det…. tips tas tacksamt emot!

Finnes:
40-årig sjuksköterska med 14 år i yrket, vidareutbildning finnes sedan 12 år. Fackligt aktiv, van att se resurser o vidareutveckla rutiner utifrån den kompetens som finns. Kunnig på flertalet dataprogram, dessutom flerspråkig, kulturkompetent o socialt engagerad
Dessutom en sjuksköterska som i dessa ekonomiska åtstramningstider  värdesätter patientsäkerhet o bemötande mer än arbetsgivare generellt o  hävdar att en god o rimlig arbetsmiljö är A o O för en fungerande verksamhet.

Hmm… det är rätt kört va?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: