Hoppa till innehåll

Att utestänga kvinnor från politiken i kristendomens namn

10 april 2010

Jag använder internetstart som startsida sedan många år, kikar på nyhetsrubrikerna lite innan jag går vidare på nätet. Igår läste jag en artikel med rubriken Kristna måste låta kvinnor kandidera

Det handlar, enligt artikeln, om Nederländernas äldsta parti SGP, som är ortodoxa kalvinister. Domstolen i Nederländerna åberopar en FN konvention om kvinnors rättigheter o har sedan 2003 drivit processer mot partiet med frågan ”kan SGP utestänga kvinnor från politiken?”

Det kan de tydligen. I Nederländerna, i Västeuropa, år 2010 – i kristendomens namn.

SGP o sin sida hävdar att domstolen kränker förenings o trosfriheten.

Min första tanke är att kristna kastar sten i glashus då de hävdar att muslimer förtrycker kvinnor medans den stolta kristenheten inte gör detsamma. Men det är stundens snabba tanke efter att ha irriterats över debattnivån i bloggvälden av o till *ler*

Sen kommer eftertanken. Alla de människor som bekänner sig till kristenheten är inte en homogen grupp – lika lite som som alla de människor som bekänner sig till islam är det. Det är individer o grupper av människor som inte tror på alla människors lika värde, fri o rättigheter, oavsett religion.

Exemplet från Nederländerna visar att kristendom kan ha samma kvinnoförtryck som t ex islam. Men så undrar jag… kanske är det likadant inom andra religioner???

Jag vill inte peka finger o inse att då pekfingret pekar på dig så pekar tre fingrar på mig själv. Jag vill inte kasta sten i glashus.
Jag hävdar med bestämdhet att alla människor har lika värde o att alla ska ha samma fri o rättigheter. Vi måste mötas för att uppnå detta, sluta peka finger åt varandra.

Men hur sjutton kan jag möta dessa som hävdar att jag som kvinna inte har o inte ska ha detta människovärde, dessa fri o rättigheter?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: