Hoppa till innehåll

Näktergal eller Koltrast

24 mars 2010
tags:

På våren för två år sedan vaknade jag i gryningen varje morgon av att jag hörde en fågel sjunga utanför mitt öppna vädringsfönster. De första nätterna blev jag lite irriterad över att han väckte mig men snart vande jag mig vid skönsången o sände den istället ett litet tack o somnade om.

Jag var alldeles övertygad om att det var en näktergal.

En dag fick jag syn på den i trädet utanför sovrumsfönstret, bobygge pågick 😉 Den vackraste lilla kolsvarta fågeln med gyllene näbb. (Ni fattar va? Men jag fattade inte….)
Min mamma är pensionerade småskolelärarinna o är det någon som kan tala om fågelras bara genom att lyssna så är det hon. En dag berättade jag ivrigt i telefon om näktergalens ljuva sång

Mamma: Hmm, har du sett den?

Jag: Ja, den är så vacker! Kolsvart med gyllene näbb.

Mamma: Jasså, en koltrast.

Så kan det gå. Jag är ingen fågelskådare direkt….

Den vårens om sommaren följde jag på nära håll koltrastfamiljens bobygge, de fick ungar där i trädet. Hanen sprang omkring på gräsmattan under trädet o vaktade o sjöng. Han var helt orädd för oss som bodde vid deras träd, tittade på oss o såg ut att veta att vi ville dem väl.
Det året började jag avsky skatorna. De attackerade koltrastboet i flock, jagade/lurade iväg koltrasterna o nöp ungarna en efter en. Både jag o en granne gjorde allt vi kunde för att stötta koltrastfamiljen men jag tror inte någon enda unge överlevde.

På sensommaren var min favoritkoltrast plötsligt försvunnen, jag kände på mig att han vara borta. Någon dag senare såg jag den döda koltrasten vid vägkanten ett par hundra meter hemifrån, sorgen välde upp i mig.
Så sant, jag kan inte veta att det var ”min” grynings sångare (vilket min mamma påpekade i telefon) – själv var jag övertygad.

För ett par dagar sedan hörde jag så en koltrast sjunga i närheten inte utanför sovrumsfönstret men så nära att jag hör honom om jag lyssnar intensivt då vädringsfönstret är öppet.

Jag njuter åter av koltrastsång i gryningen o sänder en tanke till den koltrast hanne som sjöng rätt in i mitt hjärta för två vårar sedan.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: