Hoppa till innehåll

Myten om det motsatta könet

12 mars 2010

På internationella kvinnodagen lyssnade jag på Ingemar Gens ”Myten om det motsatta könet” – här hittar du länken till hans hemsida där han informerar om att den finns gratis för nedladdning från The Pirate Bay o här hittar du hans blogg.
Då jag söker på boken får jag upp detta:
Om tjugo år har kvinnorna makten, säger Ingemar Gens, flitig debattör och efterfrågad jämställdhetsexpert som utvecklade den kända pedagogiken vid förskolan Björntomten / Tittmyran där barnen lärde sig att överbrygga könsrollernas gränser. Idag har kvinnorna vidgat sitt rörelseutrymme och gör allting rätt i det nya kommunikationssamhället, medan männen står och stampar i en mansroll som blivit trång och dysfunktionell. I skuggan av krig och klimathot ifrågasätter alltfler myten om dagens maskulina samhälle som det enda livskraftiga alternativet. Myten om det motsatta könet bygger delvis på boken Från vagga till identitet, som tidigare givits ut under annat förlag.
Här hittade jag något som ter sig som en recension med egen reflektion, jag kan hålla med om att det ibland var svårt att hålla ihop boken. Men jag trodde det berodde på min PB nedladdade ljudfil som hoppade…

Den första delen av boken var den som gav mig mest tankeställare, där han berättar om projektet på dagis i Gävle o vilka upptäckter de gjorde då. Det fick mig att reflektera över hur har jag fostrat min son annorlunda än min dotter… hmm, ja det är helt klart säkert så. Svårt att se själv då det pågår, men visst märks det o nog känner vi alla av det i familjen.
Kulturella könsroller är svåra att sätta fingret på, det sker per automatik i föräldraskapets dagliga liv, minut för minut. På så sätt var boken oerhört nyttig, jag borde ha läst den för tjugo år sedan men borde kunna ha nytta av tankarna den väckte även i mötet med framtida barnbarn 😉

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: