Hoppa till innehåll

Koranen vapen mot hedersvåld

08 mars 2010

Jag vet, jag borde lägga mig o vila igen, men jag läste artikeln i SvD om aktivisten Suzan Aref i Irakiska Kurdistan som med sin organisation bekämpar hedersvåld genom att utbilda imamer. Det går ut på att lära de traditionella imamerna att skilja på patriarkal kultur o religion men även att lära dem vad lagen säger då det sprider sina kulturella värderingar vid fredagsbönen.

Underbart! Jag blir så glad 🙂 Kraftfulla kvinnor som finner nya vägar!

Ett blogginlägg fanns det länkat till ämnet då jag klickade mig fram – jag vill inte ens länka dit, jag saknar ord…

Detta känns rätt i tiden för mig, jag har nyligen bloggat i debatten om den kristna kulturella påverkan i vår svenska religionsundervisning.
Jag är av den uppfattningen att vi svenskar/västerlänningar tyvärr ofta är mer inskränkta än vi tror, vilket jag ger ett eget exempel på i det inlägget. Bloggen jag nämnde ovan, men vägrar länka till, tycks vara ett groteskt exempel på just detta.

Dessutom anser jag att de kristna värderingarna i sina fundamentala former inte heller är kärleksfulla o människovänliga… Det har utvecklats till att handla om repressiva patriarkala religioner, vilket jag skrev om här.

Grundtanken i att ha en tro/Gud är inte den repressiva – kulturerna skapar systemen. Precis som Suzan Aref uttrycker i artikeln – Islam är för fred o respekterar kvinnor, detsamma gäller för kristendom, judendom o s v – alla trosuppfattningar i sitt grundutförande är för fred o respekt för alla levande varelser. Tyvärr är det utövarna som genom årtusenden förvanskat innehållet till vad som passar just deras/våran kultur.

Om möten kan ske i Irakiska Kurdistan för att få den religiösa eliten att skilja på kultur o religion – varför kan inte mer göras i Sverige ? Tänk om vi kunde mötas även här o öva oss att skilja på religion o kultur…

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: