Hoppa till innehåll

Debattprogram om religionsundervisning i skolorna

05 mars 2010

Jag kikade på SVT play´s Debatt från förra veckan där man bollade för och emot om kristendomens särställning i den svenska skolan. Livets ords pastor Ulf Ekman med flera deltog o debatterade, egentligen var det om denna text nedan:

”Det svenska samhället är starkt influerat av kristendom i värde- och normsystem, lagstiftning och rättssystem, kultur och traditioner. En viktig grund för denna förståelse är kunskaper om Bibeln och kyrkoåret”

skulle bytas ut mot denna:

”I dagens samhälle som är präglat av mångfald, är kunskap om religioner och livsåskådningar en viktig förutsättning för ömsesidig förståelse mellan människor.

Jag behöver väl knappast berätta att pastor Ekman inte ville ha den första texten utbytt 😉

(Jag gissar att texterna står i någon slags ämnesplan för religion, då jag lyssnade mer på debatten än på detaljerna så missade jag varifrån de hämtats.)

Jag har många gånger samtalat om just detta ämne med andra, hur influerat hela vårt samhälle är av kristendomen sånt som vi tar för självklart är inte självklart om vi ställer oss i andras utsiktstorn. Vi kan tycka att det är vår ”svenskhet” men då vi penetrerar lite mer ser vi ofta att det är kristendomen som ligger bakom.

Jag är för att vi alla ska få ökade kunskaper om andras sätt att leva o tänka, andra livsåskådningar o religioner. Inte utifrån rätt o fel, utifrån ömsesidig förståelse, jag tror att det blir lättare att mötas människor emellan då.

Jag minns hur jag själv som 17 årig utbytesstudent i Colombia gick omkring med bibeln i väskan o utgick från nya testamentet i mångt o mycket. Hur paff jag blev i mitt första religiösa samtal med en judisk ung man upptäckte att han inte var delaktig i min ”nya testamentliga” syn på livet. Vi hade olika utgångspunkter o olika verkligheter o min självklara kulturella kristenhet men alla tankar o inlärda argument liksom rann ut i sanden.

Visst hade jag i skolan fått lära mig om judendom, men jag hade ändå inte fattat 😉 Vi måste möta andra människor med andra utgångspunkter i livet för att kunna förstå att allt det vi tar för självklart (o ”rätt”) inte är det.

Ingen har patent på sanningen, än mindre då det gäller livsåskådning o tro – den är personlig. Jag hoppas verkligen att alla svenskar i framtiden får en bredare kunskap om varandras sätt att tro, tänka, känna o leva. Jag är för mångfald, religionsfrihet o demokrati för alla!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: