Hoppa till innehåll

Åh Herregud! – Tack Jonas Gardell för bra TV

04 mars 2010

Jag har nyligen läst Boken ”Om Gud” av Jonas Gardell o även om den inte fängslade mig lika mycket som ”Om Jesus” så var den bra o gav en del intressanta tankegångar.

Nu har så Gardell en serie i åtta delar på SVT i ämnet Gud, första delen hittar du i denna länk:  Hur uppstod Gud? (Jag slet länge o väl utan att lyckas bädda in den direkt här på sidan, dags att ta hjälp av ett proffs framöver o lära mig en ny funktion…)

Vad jag känner igen mig i Gardells barndomsbild: ´Vi sätter oss i ringen´, John Blund o annat smått o gott väcker barndomsnostalgin. Sen känner jag även igen mig i en barndoms Gud som älskar alla – tills upptäckten kom att det ju inte gällde alla utan bara vissa utvalda…

Återigen vill jag tacka Gardell för hans bidrag till nyans i Gudsbilden, för hans frispråkighet o underbara belästa tankegångar. Del 1 av 8 ger en kavalkad av bilder ur världen, blandat med Gardell vid köksbordet o i Israel. Inledningen där han gör en roll som kvinnlig präst o uppmanar oss att stänga av innan homofilen kommer är också den helt underbar.

Jag har citerat Gardell förut i bland annat  detta inlägg o upprepar det igen här:

Min gud är de utsattas gud, kvinnornas gud, de homosexuellas gud. Min gud är de mobbades gud, de lidandes gud, de maktlösas gud. Jag förklarar krig mot den andra guden.

Jag gläds åt att Jonas Gardell i SVT får berätta utifrån sina studier, de som ligger bakom hans bok om Gud. Tidigare har jag haft svårt att förlika mig med den lite schiziga Gudsbilden i bibeln, jag har inte fått ihop den. Nu då jag läst Gardells bok kan jag konstatera att det är så enkelt – Gudsbilden i bibeln går inte ihop, men min Gudsbild är den i citatet här ovan o den går ihop 🙂

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer leave one →
 1. 07 mars 2010 09:09

  Jag är också tagen av Jonas Gardell. Hans böcker är bara så bra. Hans kärleksfulla Gud är också den Gud jag ber till. TV programmet var bra och Jonas Gardell är skarp. Tack för att du länkade till det. Jag hade missat TV-sändningen och utan din länk hade jag kanske glömt att gå in på internet för att se det. Tack. /Någons mamma

  • 07 mars 2010 19:14

   Hej goa mamman,

   Alla hans böcker är inte så bra, med stort intresse försökte jag mig på hans tidigare romaner o blev besviken… men de nyare är mycket givande. Jag vill gärna gå o se hans show varje gång han kommer med en ny, likaså hans filmer o medverkan i olika TV program är viktiga för mig.

   Gardell blev viktig för mig 1998, jag såg hans show på TV den kvällen min pappa tog sitt liv, jag har bloggat om detta tror jag. Det var mitt första möte med Gardell o därefter har han en oerhört speciell plats i mitt hjärta.

   Uppskattade ditt ambitiösa inlägg på er sida, men ska inte gå in o kommentera det – du vet varför 😉

   *kram*

 2. 31 mars 2010 23:58

  Intressant betraktelse, men frågan är ju egentligen inte vilken gudsbild som vi tycker om utan om gudsbilden är sann?

  För mig är inte Gud en sak som bara existerar i människors hjärnor eller en låtsaskompis. Gud finns på riktigt oavsett våra bilder eller avbilder av Honom. Och jag inser att det inte är jag som ska passa in Gud i ett fack som passar mig utan jag som får anpassa mig efter Honom.

  • 01 april 2010 11:26

   Inget hymmel hos dig inte 😉 O det är just det Jonas Gardell fiskar efter i sin serie, enligt min tolkning. Är gudsbilden sann? o i sådant fall vems/vilkas Gudsbild? De flesta hävdar ju att det är den egna gruppens/religionens/nationens Guds bild som är den _enda_ sanna.

   Jag håller med även i detta, men med frågetecken på ”Honom”, det är människan som genom årtusendena begränsat sin Gud även genom att könsbestämma Gud efter människors mått. Skapat en Gud som passar våra syften o anpassat Gud till våra behov. Exakt detta är vad jag tycker Gardell lyfter fram i sina program 🙂

   Jag vill inte begränsa Gud till att passa mina mått o syften.

   GUD ÄR – varken mer eller mindre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: