Hoppa till innehåll

Äntligen en fullträff i bemötande på Vårdcentralen

12 februari 2010

De gångna två veckorna har jag träffat fyra olika läkare i Uppsala, tre av dem på Carema Liljeforstorgs Vårdcentral. Dessutom har jag pratat med andra,  läkare o sjuksköterskor, på olika mottagningar o rådgivning/tidsbokning.  Det har varit varierat i bemötandekvalitet. Ibland har jag blivit helt OK bemött o ibland har jag känt mig oerhört utsatt o missförstådd, ledsen o kränkt.

Jag tycker att det är oerhört viktigt att möta sin patient o ta denna på allvar, inte släppa igenom personligt godtyckligt tyckande eller avfärda någon utan att ta sig tid att möta denne o förklara hur man gjort sin sakliga bedömning o vart patienten kan vända sig om denne behöver annan hjälp. Det är inte lätt alla gånger men det är ditåt jag strävar i min egen verksamhet.

Anser man att ”det är nog psykiskt” råd då patienten att vända sig till psykiatrin. Anser man att ”det är nog muskulärt” råd då patienten att vända sig till sjukgymnast. Typ enkelt – eller? Att först ta sig tid att möta patienten o göra en god bedömning ter sig viktigt i mina ögon, men alla tar sig inte den tiden i dagens vårdapparat. Man hänvisar inte någonstans utan säger ”det går nog över snart”…

Nu till sak – dagens rubrik.

På fredagen höll jag på att ge upp då en suckande rådgivningssjuksköterska inte ville ge mig en tid hos läkaren. Jag sa som det var att hon lovat mig detta dagen innan om jag inte lyckats skaka fram hjälp på annat håll o att jag kände mig oerhört uppgiven. Motvilligt gav hon mig en tid.

Jag fick träffa en dr Claesson – en hyrläkare som alla de andra – men med en viktig skillnad – han tog sig tid att lyssna o möta mig.
Jag vet att jag inte är en enkel patient, som sjuksköterska är jag van att söka kunskap, jag känner dessutom min egen kropp bättre än doktorn (!) o kan därmed utgångsläget o sammanhangen betydligt bättre. Nu hade jag även under en vecka samlat information via olika mottagningar på Ackis o dessutom en hel del på siten om yrsel. Jag hade en tankegång som utifrån min kropp o dess historia tillsammans med de sista veckornas kroppsliga protester hängde ihop.
Jag går till läkaren för att få hjälp med det som besvärar mig, men inte utifrån hans fem – femton minuters bedömning. Jag kommer dit som en hel person, kropp o själ, ett liv o erfarenhet i bagaget – en helhet – där vill jag bli mött av läkaren.

O idag blev jag det – Tack dr Claesson på Carema Liljeforstorg!

Sen tillförde M* en underbar insikt på ett djupare plan i perspektivet kinesisk medicin… underbart! Nu ska jag köpa nya soppingredienser till en ny Kina soppa.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

One Comment leave one →
 1. 14 februari 2010 13:46

  Hej,
  Vad roligt att du blev nöjd med läkarbesöket på Carema Vårdcentral! jag ska vidarebefordra dina goda ord till verksamhetschefen och hennes personal, så får de uppmuntran i sitt jobb.

  Vänliga hälsningar,
  /Pia Säwe
  Informationschef
  Carema Sjukvård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: