Hoppa till innehåll

En studie om sömnbehandling på KS

24 januari 2010

Efter att ha bloggat om min egen erfarenhet av sömnläkemedel för en tid sedan fick jag en kommentar från en psykologkandidat, hon informerade om en studie som de ska göra på Karolinska o undrade om jag ville blogga om den. Jag har läst o reflekterat, det låter faktiskt intressant.

Man har tidigare antagit att deprimerades sömnproblem främst beror på depressionen och att den måste behandlas i första hand. Eftersom nyare studier visar att sömnproblem i sig är en riskfaktor för nedstämdhet och depression och det finns tecken på att även nedstämda patienter kan tillgodogöra sig KBT för insomni så kommer vi särskilt undersöka hur sömnproblem hänger ihop med nedstämdhet och depression.

Jag tänker själv tillbaka på min höst. En grej hände på jobbet som förde med sig att jag reagerade posttraumatiskt o min sömn påverkades akut. Därefter, då sömnen blev alltmer påverkad, blev även jag som person alltmer påverkad. Känsligare för stress blev jag, minnet diffade alltmer, jag fick svårt att fokusera o svårare att strukturera mitt jobb. Orken att umgås socialt försvann, jag tillbringade min lediga tid utslagen på sängen o försökte återhämta mig, jag orkade ingenting. Deppigheten kom smygande, skulle det vara så här? hur skulle jag orka?

Studien på KS vill nu undersöka om man kan ge behandlarstöd via internet, tillsammans med en självhjälpsbok baserad på KBT tekniker.

Behandlingsmetoden har en god möjlighet att nå det stora antal behövande som finns i Sverige och kan erbjuda ett mycket värdefullt komplement till sömnmedicinering vars långtidseffekter inte är undersökta och har många biverkningar.

I detta kan jag ju inte annat än hoppas o hålla med, vore ju underbart om många kan få hjälp med sina sömnproblem o om de dessutom då slipper bli deprimerade. Om människor med sömnproblem äntligen får ett annat alternativ en dessa eländiga sömntabletter så gläds jag än mer. Jag tror inte på sömnpillerna, alltså jag tror inte att de är bra för oss, annat än under mycket korta tidsperioder (få veckor) i extrema lägen. Jag tror heller inte längre på primärvårdsläkarnas kompetens att ta ställning till preparaten o individens behov eller uppföljning o utvärdering av effekter/bieffekter.

Skulle antagandet att en lyckad sömnbehandling minskar risken för framtida depression stämma så innebär det ett mycket värdefullt bidrag till att minska det stora personliga lidandet och de omfattande samhällskostnader som depression innebär.

Så sant, jag kan bara hålla med!

Anmälan (för deltagare): www.internetpsykiatri.se eller www.studie.nu

Fakta sömnproblem och insomni: Ungefär var tredje person har till och från sömnproblem utan att det direkt påverkar hälsan. Kvinnor drabbas oftare än män. Vuxna sover i genomsnitt cirka sju och en halv timme per dygn. För att hålla sig frisk behöver man som vuxen sova mellan 6 och 9 timmar per dygn. Sover man för lite under en längre period mår man till slut dåligt. Kroniska sömnbesvär kännetecknas av att man haft sömnproblem länge, minst under tre veckor, och att de kommer minst varannan natt. Källa sjukvårdsupplysningen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: