Hoppa till innehåll

Förmågan att ljuga – en social kompetens?

23 januari 2010

Jag har med åren alltmer tappat min förmåga att ljuga. Jag antar att jag under tonåren var lika bra som alla andra på lögner, vet att jag i mitt unga vuxenliv kunde ljuga reflexmässigt om t ex klädfynd o priser. Oväsentliga saker som det var helt ointressant att ljuga om men som bara ramlade över tungan o kom fram.

Jag vet inte riktigt när förmågan försvann o varför, inte så att jag vill ljuga om oväsentligheter men det kan vara en viktig social kompetens att kunna ljuga vid behov, undanhålla information eller åtminstone på ett trovärdigt sätt glida undan i orden.

Jag är dessutom ganska känslig för att läsa av då andra glider undan i sina ord inför mig, störs av det då min osäkerhet inför dem ökar. Går de att lita på? Varför undanhåller de tankar o känslor inför mig? Jag kan inte förhålla mig till sådant jag inte känner till…. Stör de sig på mitt beteende eller min person har jag ju inte en chans att anpassa mig om jag inte vet vad de tänker, känner, tycker. Jag kan inte möta för mig okända behov hos andra. Får jag kännedom om deras behov kan jag ta ställning till om jag vill möta dem i dessa eller inte.

Ett samtal på liknande tema hade jag nyligen med min son som nu stött på det kvinnliga/ mänskliga önskemålet om tankeläsning…. att någon vill att man ska gissa sig till vad den andra vill/önskar – vilket förstås är helt omöjligt. Jag lärde honom att detta är ett vanligt problem människor emellan, i relationer o inom familjer, att vi alla måste öva på att uttrycka våra behov o önskningar i klartext för de andra att förhålla sig till.

Att vara ärlig här o nu är inte att vara socialt kompetent, det är obekvämt o osmidigt – ändå är det sån jag är. Rakt på o direkt kan jag skrämma slag på kollegor o medarbetare, utan att det var mitt syfte… Inte bra!

Går det att lära om? Vill jag lära om? Är det eftersträvansvärt?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: