Hoppa till innehåll

Uppfostran – vacker eller smart? – om att mötas över olikheter

22 januari 2010

Jag har den senaste tiden fått anledning att fundera över hur olika familjer har olika fokus, medvetet eller omedvetet, då de (vi) präglar våra barn/ungdomar. Att vara förälder är inte lätt, omedvetet för vi vidare ideal o mönster vi inte hunnit ta ställning till. Men det tåls att tänka på.

Hur har jag präglat mina barn? Det är svårare att se den egna familjens mönster, lättare att se andras. Jag kan se att jag präglat mina barn till samma duktighetskomplex jag själv burit o bär. En inre önskan att vara duktig o unik i sina handlingar för att bli sedd o bekräftad, sen väljer vi lite olika vägar o uttryckssätt mina ungdomar o jag.
I vår familj är det viktigt att tänka till o utvecklas i sina tankar o känslor, det inre räknas högt o det yttre är ganska oväsentligt. Självklart är mina ungdomar måna om sina kläder o sitt utseende, men inte på något extremt sätt, dock helt klart oerhört mycket mer än jag själv.

För andra gången i mitt liv har jag på nära håll stött på en familj där det yttre skönhetsidealet för kvinnor präglar. Då flickan kvinnans enda uppgift är att vara söt/snygg/vacker. Pojkar bekräftas i att vara smarta o intelligenta – flickor i att vara söta o vackra.
Det är inte mitt sätt att tänka, känna o leva – helt enkelt främmande o skrämmande i mina ögon – jag uppfattar det som kvinnoförnedrande men även en enorm press på pojken att ha högsta betyg o ”bli något”.

Jag är helt emot att göra mig vacker för någon annans skull, att följa medias modebild o modeideal. Samtidigt har jag ju min egen dos av störd kroppsuppfattning o kulturellt indoktrinerat kroppsideal. Men därifrån till att drömma om plastik operationer är vägen oerhört lång, om mina tankar kring det västerländska kvinnoidealet o plastikoperationer skrev jag här.

Min fundering nu är hur jag kan möta o bemöta detta i vardagen, hur ska jag förhålla mig o lyckas skapa kontakt över olikheterna. Det är jag som är vuxen… men det är svårt ändå då det saknas gemensam kontaktyta o förförståelse. En dag i taget…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: