Hoppa till innehåll

Katastrofberedskap i familj som upplevt suicid

07 januari 2010

På trettondagen blev jag uppringd på förmiddagen av min mamma som var i upplösningstillstånd. Hon hade jagat mig (jag stod i duschen) jagat mitt yngel, pratat in katastrofmeddelande på min mobil.  Hon hade fått ett sms uppläst på sin hemtelefon, en okänd röst hade läst upp messet som inleddes med ”älskade mamma” o handlade om tabletter. Hon kände igen mobilnumret det kom ifrån.

Mamma var vansinnig av oro. Hon trodde att det var en avskedshälsning från min dotter, var livrädd att den unga kvinnan hade försökt ta livet av sig.

Nu är inte min unga dotter suicidal.
Hon behövde hjälp av mig att hämta ut antibiotika på apoteket o av misstag hade hon sänt messet till sin mormor istället för till mig.  Hennes mormor hade aldrig tidigare fått ett sms till sin hemtelefon o kom i chock bara av att det var en främmande röst som läste upp messet, då det dessutom handlade om tabletter så var katastroftanken komplett.

Att jag igårkväll, då min mamma ringde mig, berättade att jag varit på pappas udde o att det igår var 12 år sedan han tog sitt liv, triggade sannolikt igång min stackars mamma.
Jag känner igen katastroftankarna från åren närmast efter min pappas självmord, jag kunde fantisera ihop alla möjliga katastrofscenarion om mina nära o kära som alla i min hjärna var potentiella självmordskandidater. Jag drömde mardrömmar om att olika, levande, personer i min familj o närhet tog sina liv – på morgnarna kunde jag vara tvungen att ringa o kontrollera att de levde.

Jag ringde min dotter, på jobbet, o berättade vad som hänt i mormors mardrömstankar o bad henne omedelbart ringa sin mormor, vilket hon gjorde. Mormor bröt ihop o det tog många timmar innan hon blev sig själv igen.

Det finns en ständig katastrofberedskap då man upplevt självmord i familjen,  så är det bara. Men att min mamma hade dessa rädslor, tankar o känslor hade jag inte haft en aning om. Om det är nytt för henne, att hon blivit mer känslomässig med åldern, eller om hon alltid haft detta, men dolt det väl, vet jag inte.

Håller jag på o får lära känna en ny sida av min mamma (?) en sida där även känslor får finnas (?) Det lär allt visa sig med tiden o för första gången på länge är jag nyfiken på den, normalt så kylslagna, kvinnan som är min mor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer leave one →
  1. 09 januari 2010 10:54

    Starkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: