Hoppa till innehåll

Besök på Pappas udde o ett möte – att förstå o förlåta

06 januari 2010

Igår eftermiddag åkte jag så till udden i Täby, efter en halv dags intensivt jobbande. Det var gnistrande kallt o vintervackert, solen färgade himlen i väster svagt rosa.


Jag tycker om denna plats, tänker att den är noggrant utvald åt oss anhöriga. Jag stod där en god stund o såg ut över vattnet, bort mot Nackamasterna. Jag undrade över pappas ångest den där sista kvällen i livet, då han hade fattat sitt beslut. Undrade över hans ångest det sista året, över beslutsprocessen. Hur ensam han måste ha känt sig då han inte kunde dela sin smärta med någon, hur kampen att duga till slut upphörde.

Jag tände ett verkligt ljus för pappa då skymningen sakta föll.

En del gånger då jag varit på Pappas udde har jag så starkt känt som en närvaro av honom, så var det inte denna gång. Jag gick tillbaka till bilen o värmde mig, ringde min faster som bor i området för att höra om det var lägligt att besöka henne, jag bedömde det som olägligt efter en stunds samtal. Då vi la på pep mobilen om missat samtal, ett nummer jag inte kände igen men ringde upp.

Min pappas fru, hon hade precis varit på udden för att tända ett ljus, hon med, o sett någon annans ljus där. Då tänkte hon att det borde vara jag som var i närheten o ringde. Vi har ytterst sällsynt kontakt hon o jag, men vi har även tidigare råkat stöta ihop på udden – av rena tillfälligheter – o kunnat mötas. Nu möttes vi igen en stund, helt oplanerat.

Hon sörjer ännu, på sitt sätt, liksom jag sörjer på mitt sätt. Nu äntligen börjar hon prata om bidragande orsaker till varför, det varför som inte gick att prata om då. Försvaren har börjat ge med sig o insikterna komma, även de smärtsamma. Det handlar inte om skuld men om förståelse o förlåtelse, mot sig själv o mot honom.

Att släppa taget genom att förstå o förlåta. En dag i taget.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

One Comment leave one →
  1. 09 januari 2010 10:51

    Vad fint du skrivit. Blir rörd i hjärteroten! ♥ Förlåta och förstå kan vara väldigt svårt. Och ändå så nödvändigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: