Hoppa till innehåll

Parfymallergiker – utan att polletten ramlat hela vägen ner

04 januari 2010

Jag har under de senast 10-15 åren utvecklat en överkänslighet/allergi mot kemiska dofter i allmänhet o parfym i synnerhet. Vet inte hur det har gått till eller varför jag drabbats, det är bara ett faktum. Som ung använde jag lika mycket parfym som alla andra, fortfarande vid 30 kunde jag använde vissa parfymer. Därefter har det bara gått utför. Inte för att det är viktigt i mitt liv att använda parfym, inte alls, men kemiska dofter finns ÖVERALLT.

På teater har folk mycket parfym, på bio något mindre, på restauranger, på bussar, pendeltåg, tunnelbana. Att gå o handla i en galleria eller bara i en större butik som har en parfymavdelning innebär bekymmer för mig. Det är sannolikt tur att jag inte går på krogen….. Det är lite av ett socialt handikapp att inte kunna vistas var som helst o med vem som helst.

Ett annat bekymmer är att vissa individer, t ex arbetskamrater, blir oerhört förnärmade/kränkta om jag ber dem minska på sin parfymering så att jag ska slippa bli sjuk.  Deras parfymering är så viktig för dem o antagligen tror de att jag hittar på denna allergi 😦

På nyårsafton då jag gjorde mig redo att åka till huvudstaden för att fira nyår med släkt/vänner tänkte jag, ä vad f-n det är ju nyår, o duttade på mig lite parfym efter morgonduschen (jag har två dyrare sorter kvar i badrumsskåpet efter alla år). Sen satte jag mig för att äta frukost o läste en tidning i lugn o ro. Tänkte inte på det först då jag började nysa, efter en halvtimme var nysande uppe i sitt esse o jag kom på varför. Tänk att jag missade det! Jag vet ju så väl… Fick återvända till badrummet o tvätta ordentligt med tvål o vatten för att få bort allt. Tog lite allergimedicin o det vände.

Så nu är det definitivt. Jag kan aldrig mer använda parfym. Jag kommer inte att missa det igen, nu har polletten äntligen ramlat ner. Jag får vara tacksam att det finns tvål o vatten o deodoranter som fungerar utan parfymtillsatser.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer leave one →
 1. Rita permalink
  30 mars 2011 18:26

  Hej..vet hur det känns..inte roligt alls..en arbetskamrat (för några år sen) när jag bad henne snällt om att inte använda parfym för jag var allergiker sa att hon kunde gå hem om det luktade så djävla mycket skit..Inte kul!
  För det mesta så är personalen numer väldigt hänsynstagande men en å annan dutt kan jag förnimma..orkar bara inte tjata..
  Parfymerat sköljmedel, deo (oftast starka herr) är också ett problem..känner mig tjatig och lite obekväm att även säga till om sköljmedel mm..
  Skulle gärna vilja veta vilket kemiskt ämne det är som man inte tål….kanske finns det något som inte innehåller det…Har även provat allergitestat och dyrt tvättmedlel/sköljmedel..det funkade inte! Märkligt..Däremot skonas billiga tvättmedel/parfymfria sköljmedel funkar..
  intressant att höra hur andra reagerar på dofter..så känner man sig inte så ensam i denna osynliga allergi..

  • 31 mars 2011 21:36

   Hej Rita,

   Jo visst är det skönt att slippa känna sig så ensam i detta. Denna allergi/överkänslighet går ju inte att testa fram med blodprover o pricktester – det är vi som drabbas som lär oss med tiden. Vi får pröva oss fram i en parfymerad värld, lite i taget noterar vi vart gränsen går – hur mycket våra slemhinnor tål.
   Det begränsar tyvärr det sociala livet en hel del o skapar udda svårigheter i ett samhälle där rättigheten att dofta ”gott” rankas högt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: