Hoppa till innehåll

Foton då o nu – att återskapa bra originalbilder

01 januari 2010
tags:

Jag har ett stort projekt som jag äntligen påbörjat, det hänger samman med att min dotter flyttat hemifrån o snart bör få med sig sina fotoalbum. Jag scannar in alla foton o lägger i datorn för vidare bearbetning längre fram. Det är ett mastodont jobb. Jag har mängder med fotoalbum.

Det är enformigt att scanna bilder, scannern har några år på nacken o lägger av efter 40-50 bilder o då måste jag starta om datorn o låta scannern svalna lite. Under tiden passar jag på o lyssnar på ljudböcker som jag har ligger i burken, vilket förstås ogillas av RAM minnet som tycker jag ska göra EN sak i taget. The Art of Happiness är den bok som just nu får ge inspiration. Enformigt ja, men också roligt att återse alla minnen i bildform.

Detta är en favoritbild från april 1989

Förundras lite över bildkvalitet då o nu, då satte jag nästa alla bilder i albumen, även de lite oskarpa o där motivet inte var riktigt välplacerat. Minns första gången jag köpte en penna för att ta bort ”röda ögon” *ler*, det är ett antal år sedan nu. Numera kasserar jag alla bilder som inte är exakta i skärpa, alla justeras o redigeras för att passa min smak innan jag eventuellt sänder iväg dem digitalt för att få papperskopior.

Nu scannar jag in bilderna på löpande band, sparar dem i ett bra grundformat. Sen då alla är inlagda kan jag lite i taget redigera bort skador o röda ögon, justera en massa annat som ökar bildkvalitén. Jo, jag är en tekniknörd, jag älskar att redigera bilder eller filmer i datorn – det är kreativt o jag tappar ofta helt bort tid o rum, fastnar liksom.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: