Hoppa till innehåll

Mellan Försäkringskassa o Vårdcentral – om maktlöshet o jakt

31 december 2009

Jag har tidigare skrivit, här, om min oro att min vårdcentrals hyrläkare inte fyllt i sjukintygen efter Försäkringskassans direktiv o att jag därmed riskerat att bli utan sjukersättning.
Att bli utan sjukersättning vore mardrömmen av mardrömmar, rent ekonomiskt, som ensamstående försörjare är det inte lätt att gå runt…

Sedan veckan före jul har jag försökt nå handläggaren på Försäkringskassan o igår lyckades jag slutligen.  Jag visste redan före jul att de inte var nöjda med hyrläkarens  intyg o jag lyckades få tag på hyrläkare nr 2, han sa att han redan kompletterat o sänt iväg intyget… Då en läkare säger så innebär det tyvärr oftast att han dikterat något o lagt det till läkarsekreterarna för utskrift, inget att lita på alltså.

Jag jagade Försäkringskassan i mellandagarna, de hade förstås inte fått intyget, som gav mig ett faxnummer dit jag kunde be Vårdcentralen faxa intyget. Ny jakt på Vårdcentralen, fick tag på en underbar o hjälpsam rådgivningssjuksköterska som gav sig av till sekreterarna – som sa att det var ivägsänt o inte behövde faxas. En eloge till denna rådgivningssjuksköterska! – hon gjorde betydligt mer än vad som kunde förväntas av henne.

Två dagar senare ny kontroll med Försäkringskassan, inget intyg anlänt. Ny jakt på vårdcentralen, lyckades nå läkarsekreteraren som lovade skriva ut intyget, ta det till hyrläkaren för underskrift o faxa iväg det till Försäkringskassan. Ny kontroll med Försäkringkassan efter någon timme. Jodå, de hade fått intyget via fax MEN hyrläkare nr 2 hade inte svarat på en enda av deras frågor. Plus minus noll alltså, de var inte nöjda.

Jag är maktlös i detta, har jagat o ringt, jagat o ringt, samtidigt som jag har ett jobb att sköta som kräver hela min närvaro. Frustrationen har varit stor förstås, men maktlösheten har varit störst. Inget jag gör i dagsläget kan ändra på att jag behövde vara sjukskriven då, sannolikt hade sjukskrivningstiden kunna kortas avsevärt om jag fått rätt hjälp från början. Om detta, att primärvårdens hyrläkare inte är pålästa på nyheter inom sömnläkemedel, o istället gav mig läkemedel som motverkade sitt syfte skrev jag här,

Handläggaren hade pratat med sina experter, de tyckte inte att jag skulle drabbas som enskild person då läkarna inte kan fylla i ett sjukintyg enligt anvisningar. Hon trodde att de skulle betala ut sjukpenningen men visste inte när. Jag vågar inte hoppas än, men jag vill hoppas.

Tidigare i denna process då jag bloggade om mitt missnöje med dessa hyrläkare så fick jag kommentarer av Caremas informationschef Pia Säwe, hon tyckte jag skulle kontakta Vårdcentralens chef. Det gjorde jag. Den dagen jag får svar – om det händer – lovar jag att blogga om det.

Jag drömmer ännu om en Vårdcentral med ordinarie läkare som vill möta patienterna i sitt upptagningsområde, som inte är där för att tjäna pengar som hyrläkare, som gör sitt jobb fullt ut.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: