Hoppa till innehåll

Att fixa själv eller ta emot hjälp o dessutom hantera det

30 december 2009

Jag har varit till dottern i dagarna för att hjälpa henne få upp de senast två IKEA inköpen, två hyllor. Jag lyckades få upp den ena hyllan, lite bökigt var det men det gick.

Jag är en kvinna som är van att klara mig själv, av vana då jag varit ensamstående större delen av mitt vuxna liv. Jag brukar kunna lösa det mesta o ser mig som ganska händig i en positiv bemärkelse. Men det finns några underliggande problem.

Jag har mycket svårt att ta emot hjälp. Dels har jag ett inbyggt ”kan själv” sedan treårstrotset, dels präglades jag på Hasselakollektiv under min uppväxt.
Jag var inte intagen på Hassela, jag växte upp där som barn till ledare, ändå fastnade detta djupt i mig. Jag ber inte om hjälp, jag vet inte hur man gör det på ett bra o sunt sätt. Har aldrig vågat pröva mig fram o lära mig ett nytt sätt, istället har jag sett till att klara allt själv i livet.

När jag har svårigheter att klara det jag föresatt mig blir jag mycket besviken på mig själv, ledsen över min otillräcklighet o oduglighet. Dessa känslor har inte varit så lätta att visa, det är först på senare år som jag börjat lära mig. Dessutom är det bara besvikelsen som är en känsla, de övriga är faktiskt tankar om mig själv som väcks av min känsla. Tankar jag lärt mig tänka om mig själv. Hur som, mitt sätt att hantera denna typ av besvikelse är att bli förbannad, en vrede som går ut över alla som är i närheten ganska urskiljningslöst.

Då jag gav mig in på nästa projekt o skulle borra fem hål i en hårdare cementvägg gick det åt pepparn. Jag kom in 1cm i det första hålet, då jag provade i nästa gled borren i sidled efter ½cm.

Jag gick igång förstås, precis som jag nyss beskrivit, men med en viktig skillnad. Jag behärskade mig o berättade för dottern vad jag kommit fram till om detta med ”kan själv” o min oförmåga att ta emot hjälp. Att jag fått nya perspektiv på detta då jag lyssnat på Åsa Nilsonne´s ”Vem är det som bestämmer i ditt liv? Sen kunde jag släppa taget o fortsätta min dag 🙂

Jag är så tacksam att jag inte fört över denna oförmåga på mina barn. Min dotter har inga problem med att ta emot hjälp, hon ska be sin pappa komma o fixa det istället.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: