Hoppa till innehåll

Barn som leker i natten… om grannskap o sömnbrist

28 december 2009

Natten till söndagen kom jag i säng i bra tid, trots bra filmer på tv o ett yngel som ville se dem med mig. Jag är numera allt noggrannare med att försöka lägga mig i ungefär samma tid o gå upp i ungefär samma tid varje dag, visst har tiden förskjutits en del under fyra dagars ledighet men intentionen ligger kvar. Det är vad som kallas sömnhygien, den grundläggande modellen för att få god sömn o god vakenhet.

Jag somnade o sov någon timme. Vaknade av att en barn lekte i lägenheten ovanför, i rummet ovanför mitt. Ni som hört denna lek känner säkert igen beskrivningen: Klättrar upp – hoppar ned, duns i golvet. Klättrar upp – hoppar ned, duns i golvet. Klättrar upp – hoppar ned, duns i golvet. Klättrar upp – hoppar ned, duns i golvet. Klättrar upp – hoppar ned, duns i golvet. Jag räknar ut att det måste vara ett ganska litet barn, för att uppskatta den monotona leken. Under 5 år, sannolikt 2-3 år, eller i och för sig äldre men i sådant fall med mentalt handikapp.

Tänkte då, hmm, klockan är runt midnatt ungen bör snart stoppas i säng av sina föräldrar. Lyckades somna om, med en kudde under o en ovanpå huvudet, för att minska duns i golvet ljuden.

Vaknade igen vid tvåtiden av samma ljud: Klättrar upp – hoppar ned, duns i golvet. Klättrar upp – hoppar ned, duns i golvet. Klättrar upp – hoppar ned, duns i golvet. Klättrar upp – hoppar ned, duns i golvet. Klättrar upp – hoppar ned, duns i golvet. Irritationen började krypa i mig. Var f-n finns föräldrarna o vad tänker de med som låter ett litet barn leka denna lek mitt i natten i en flerfamiljshus där alla andra försöker sova. Så hör jag faktiskt en vuxenröst från rummet ovan, inte vad den säger men någon slags kommunikation med barnet är sannolik. Jag somnar om med kuddar kring huvudet igen.

Vid tretiden – samma ljud igen: Klättrar upp – hoppar ned, duns i golvet. Klättrar upp – hoppar ned, duns i golvet. Klättrar upp – hoppar ned, duns i golvet. Klättrar upp – hoppar ned, duns i golvet. Klättrar upp – hoppar ned, duns i golvet. Nu är jag redo att kliva ur sängen o gå upp till lägenheten ovanför o själv natta ungen.

Jag vet, jag ska vara tacksam att jag inte längre jobbar enligt schema. Nu då jag endast jobbar helgfria vardagar så får jag oftast sova de nätter jag behöver utan att störas av grannar som festar hela nätterna. Det var värre då jag jobbade nyårdagar, midsommardagar o liknande, då alla ansåg sig ha rätt att festa ljudligt hela nätterna o jag skulle börja mitt pass kl 07.00. Ändå blir jag störd, irriterad, dels av föräldrar som inte tycks bry sig, dels av att de låter en liten unge vara vaken till småtimmarna o hålla huset vaket.

Jo, jag är lättstörd då jag sover, det är bara att erkänna, o dagen efter en natt som denna är jag fortsatt lättirriterad p g a huvudvärken jag får då jag sovit illa – liknar baksmälla, men utan alkoholintag.

Mitt mer medkännande jag tänker att de kanske kom hem från en utlandsresa igår o ungen har fel tidsformat, sånt händer ju. Dessutom har de, sedan de bytte lägenhet med mina tidigare grannar någon gång förra våren, faktiskt inte stört mig över huvud taget… jämfört med deras föregångare som hade tradition av just denna lek på nätterna. Kanske är det den tidigare irritationen över dessa som fick mig att gå igång så snabbt nu?

Hur som, det är vinter, det är vackert ute – dags att släppa taget om detta o åka o jobba istället.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: