Hoppa till innehåll

Smaken sitter inte i formen – vilken tur för mig :-)

23 december 2009

I vår lilla familj har vi, sedan vi slutade åka till mormor, inte varit så ambitiösa på julfronten. Min unge son har valt att fira jul med andra närstående o min dotter har tillbringat de senaste två jularna i Chile. Julen för två år sedan jobbade jag hela julafton o förra året tillbringade jag med vänner. I år ska vi då fira jul ihop, tredje gången gillt… men det blir på juldagen då dottern jobbar hela julaftonen.

Jag har förberett mig inför julens matlagning med att fixa köttbullarna o frysa in dem, så att det är lätt att ta fram bara så mycket vi vill ha då det är dags.

Jag vet inte vad jag gjorde för fel – men runda blev de inte. Ni vet urtypen av julköttbullar är ju att de är små o helt runda, i alla fall i mitt barndomsminne. Men smaken sitter ju inte i matens form.

Det var länge sedan jag var tvungen att använde de orden ”smaken sitter inte i formen”, det brukar bara inträffa då jag bjuder en Salvadoran på den salvadoranska nationalrätten pupusas.

Pupusas  ska av tradition var runda i formen, jämnt platta o med rejält fyllda med godsaker. De unga flickorna lär sig detta tidigt av sina mödrar, mostrar, fastrar o mor/farmödrar – hur vill jag inte berätta, eller ens tänka på, då det gör mig så upprörd. Jag är tacksam att ha sluppit den sortens upplärningsmetoder då jag lärde mig göra mina köttbullar.

Vad säger du goa dotter, ska vi ta o göra pupusas under våra jullediga dagar? För att bryta av lite mot den svenska jultraditionen…

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: