Hoppa till innehåll

Att gäspa – ett av kroppens under (om sömnläkemedel)

21 december 2009

I november då jag sökte läkarhjälp på min vårdcentral för att jag nästintill slutat sova o därmed, lite i taget, slutade fungera bad jag om ett läkemedel jag känner till via jobbet – Circadin. På läkemedelsverkets hemsida kan man läsa följande :

Melatonin, som är den aktiva substansen i Circadin, är ett kroppseget hormon som syntetiseras huvudsakligen i tallkottkörteln (corpus pineale). Verkningsmekanismen är inte helt klarlagd, men det har visats att den del av hypothalamus (nucleus suprachiasmaticus), där receptorer för melatonin (MT1 och MT2) har lokaliserats, är av betydelse för reglering av sömn/vakenhet (circadian rytm). Insöndringen av melatonin hämmas av ljus och stimuleras av mörker. De högsta koncentrationerna av hormonet ses oftast tidigt på morgonen.

Tyvärr verkar det som att läkare i primärvården har dålig koll på detta preparat o det litade inte på min sjuksköterskekunskap från en verksamhet där sömnproblem är mycket vanligt. Istället ordinerade de sinnesförändrande preparat, då jag vägrade ens prova de narkotika klassade vanligaste sömnläkemedlen.

Under tre veckor kämpade jag med ett antidepressivt läkemedel i låg dos, Mianserin, vars vanligaste biverkan är att det gör patienten sömnig. Den har självklart även andra biverkningar o den som drabbade mig var att jag fick än mer svårt att sova. Jag var istället vaken på ett konstig sätt, kroppen vilade aldrig, jag somnade framåt halv fem på morgnarna o vaknade igen vid halv nio – återigen vaken om än inte pigg.

Jag gäspade endast en gång under hela den tiden jag åt Mianserin. Det var då jag fick akupunktur behandling hos M*, han har en god vana att sätta nålarna så att jag får sova gott o länge. Då jag åt Mianserin hade akupunkturen inte samma effekt, men en gäspning fick jag.
Det kändes lite absurt att gå o tänka på att få gäspa, det är ju något vi gör naturligt både morgon o kväll o ofta däremellan också. Kroppen visar att den är trött, kopplar av eller något annat den behöver (gäspningar tolkas lite olika beroende på kultur).

Då jag kämpat i tre veckor enligt läkarens envisa uppmaningar, fått ett annat sömnläkemedel ovanpå det första,  fick jag slutligen träffa en specialist som tyckte jag skulle sluta omedelbart med Mianserin o istället pröva Circadin. Det kanske låter komiskt men kändes tragiskt, tre veckor av kamp för att göra primärvårdsläkaren till lags o med allt större svårigheter att sova, kunde ha undvikits helt om läkaren hade brytt sig om att lyssna på mig, sin patient.

Redan samma kväll gäspade jag säkert femton gånger på kvällen – o jag njöt o log o njöt o log. Det var ett underverk att åter få gäspa, åter få känna mig som människa o  normal! Nu har det gått en vecka o jag fortsätter att njuta av att gäspa, varje gång. Att få vara naturligt trött o naturligt pigg, den konstiga känslan av påklistrad vakenhet är borta. Jag tänker slutföra tre veckors kuren Circadin o sen tänker jag att allt är som vanligt igen.

Nu jobbar jag åter heltid, somnar vid tio på kvällen o vaknar före väckarklockan vid halv sex. Jag tänker med ett uns av bitterhet att min sjukskrivning o mina ekonomiska bekymmer, som jag skrev om här, kanske kunde ha undvikits helt om jag bara fått rätt hjälp av primärvårdsläkaren. Om han bara velat lyssna på sin patient.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer leave one →
 1. 03 januari 2010 22:26

  Det kanske kan vara undermedicinen för mig. Undrar hur de reagerar om jag ber om den.

  • 09 januari 2010 21:57

   Hej,

   Inte säkert att det är undermedicinen för just dig – men det var det för mig. Vi är alla olika individer med unika behov o reaktioner. Kan vara värt ett försök ändå 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: