Hoppa till innehåll

Sömnproblem – orsak eller biverkan av sjukskrivning?

18 december 2009

Igår fick jag äntligen ändan ur o mejlade till min vårdcentrals chef, något som Caremas informationschef uppmanade mig till i sin kommentar på mitt inlägg Varför gå till doktorn(?) Att jag skrev just igår berodde på att jag fått kännedom om att inte heller Försäkringskassan var nöjda med läkarens prestation ´ifyllande o formulering av sjukintyg´. Vilket för mig som patient o försäkringstagare hos Försäkringskassan innebär att den utbetalning jag ändå trodde skulle komma någon gång i januari kanske nu aldrig kommer…

Jag måste alltså återigen försöka få en läkartid på Vårdcentral, denna gång är jag inte ens ´sjuk´ men behöver ändå en tid. Hur ska detta gå månne? Då jag inte ens är tillgänglig att när som helst på dagen gå till doktorn. Jag jobbar ju heltid o i en annan stad – det är INTE bra o samarbetsvilligt utifrån vårdcentralens synvinkel.

Jag vill inte riktigt tänka på konsekvenserna av utebliven sjukersättning men kan väl säga som så:  jag sjukskrev mig då jag inte kunde sova, efter en våldsincident på jobbet. Jag vaknade med mardrömmar i temat ´tänk om det gått värre´o sen började hjärnan i nya mardrömmar spela upp möjliga framtiden våldsincidenter. Det var inte gött då sömnbristen gjorde mig sårbar, minnet la av, koncentrationsförmågan var obefintlig o humöret svängde – minst sagt. Jag slutade umgås med vänner, slutade laga mat o ta hand om mitt hem, mig själv o mina ungdomar.

Jag erkänner min tendens att oroa mig o fastna i tankar om obehagliga scenarion samt att ibland upprepa sådana som jag redan genomlevt. Självklart jobbar jag med detta beteende men än har jag inte lyckats göra mig av med det.

Om nu försäkringskassa avslår min sjukpenning de åtta arbetsdagar jag var sjukskriven på heltid o de veckor jag var sjukskriven på halvtid så misstänker jag att min oro för ekonomin tar fart igen. Den oron har begränsat o inskränkt en stor del av mitt liv o är jämförbar med en fobi. Jag har lärt mig att kalla den ´fattigdomstänket´, eller` tankar om allts jävlighet´ o jag hade nu under hösten äntligen börjat släppa den, lite i taget. Jag hade till och med äntligen fattat beslutet att INTE lägga in alla mina inkomster o utgifter i en realbugett i excell. Är det något som kan få min hjärna att oroa sig, älta o gnaga i själen så är det min enastående (?) ekonomi som ensamstående förälder. Risken för sömnproblem flåsar i nacken på mig.

Jag hade alltså en anledning till sjukskrivning en period o sjukskrivningen riskerar sedan i sin tur att utlösa just det symptom som föranledde min sjukskrivning, men av annan orsak.

Orsak eller biverkan? eller både ock…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

One Comment leave one →
 1. Mia Jörgensen permalink
  15 januari 2010 11:33

  Hej, läste ditt inlägg om sömnbesvär. Jag heter Mia Jörgensen och är psykologkandidat som är knuten till en forskargrupp på enheten för Internetpsykiatri vid Karolinska Institutet. Under våren kommer vi att bedriva studie om internetbehandling för sömnproblem. Vi håller just nu (under januari) på att rekrytera deltagare. Låter detta intressant så finns mer information (och möjlighet att göra en intresseanmälan) på följande adress:
  http://www.internetpsykiatri.se
  (eller http://www.internetpsykiatri.se/treatment/sleep/treatment.html)

  I och med att din blogg berör sömnproblem så undrar vi även om du är intresserad av att lägga upp mer information kring studien. Jag berättar gärna mer om detta om du hör av dig till mig via mail: Mia.Jorgensen.4852@student.uu.se

  Med vänlig hälsning
  /Mia Jörgensen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: