Hoppa till innehåll

Att vara mogen för…

15 december 2009

Är jag mogen att bli farmor redan vid 40? Mitt i arbetslivet med livspress o stress. Hur ska jag hinna finnas där? För de unga blivande föräldrarna o för den lille som ska komma.

Är det unga mogna att bli föräldrar? Är de mogna ansvaret för ett barn? Mitt i gymnasiestudierna. Mitt i frigörelsen från sina egna föräldrar.

Ett annat sätt att se på saken är att inte göra så stor sak av om man är mogen eller inte. Var vi mogna att födas? Var vi mogna att börja gå, läsa o sjunga? Kanske, kanske inte. Det viktiga är att vi gjorde det, inte vad vi var mogna att göra.
Här i livet gäller för det mesta att hoppa i med fötterna före o ropa: ´Här kommer jag, var sig jag är mogen för det eller ej!´

ur Din är dagen

I texten jag citerar får jag lite svar på tal, än mer fick jag det av min moster häromkvällen i telefon. Hon berättade hur det låtit i telefonerna då jag som 18-åring berättade att jag var gravid. Hur alla oroade sig över hur det skulle gå för mig o för barnet, med mina studier, med ekonomin o med mitt liv. Om detta visste jag inget fast mer än 20 år passerat sedan dess o jag nu står lugn o trygg på andra sidan.

Moster berättade att den som då var lugnast o inte oroade sig var min biologiska mormor  Elsa. Hon sa då att om hon hade klarat att få barn som ensamstående o ogift kvinna på 40-talet så skulle allt jag klara av det på 80-talet. Elsa fick rätt, jag klarade av det, precis som hon gjorde en gång. Det var ingen lätt resa jag gav mig in på o det tog många år att mogna in i stabil vuxenhet. Det var en kamp att läsa in gymnasiet o högskola som småbarnsförälder, men det gick.

Nu står jag här, utbildad o med fast jobb,  kanske äntligen mogen att ta emot ett barn. Men det får bli ett barnbarn jag tar emot, då mina egna barn vuxit upp under åren jag kämpat mig framåt. Oavsett mogenhet är det dags. Det är bara att hoppa i med fötterna före. Mogenheten får komma lite i taget – en dag i taget.

Jag undrar vad Elsa säger denna gång, när hennes barnbarn ska få barnbarn… sannolikt samma sak som sist – det går nog bra även denna gång 🙂


Läs även andra bloggares åsikter om a, , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: