Hoppa till innehåll

Ord på min väg

14 december 2009

Jag har ett antal små böcker med dagliga meditationer som jag läser i av o till, de har många gånger varit en hjälp på vägen för att skingra tankar o få nya insikter. I slutet av november fastnade jag för en text om ordet kris:

På kinesiska består ordet ”kris” av två tecken, ett som står för fara o ett som står för möjlighet. Familjekriser är oundvikliga. Ibland brakar allting ihop. Men för det ska man inte kasta in handduken. Det är kriserna som stärker banden oss emellan, om vi inte förlorar tron…. Man måste vara beredd på utförsbackar ibland, o man kan till o med börja tycka synd om sig själv. Men om vi inser att bakslag är till för att vi ska lära oss att bli starkare, genomlider vi dem inte förgäves.

Vilka bakslag kan hjälpa mig att utvecklas o bli starkare idag?

Det är inte så kul alltid att läsa en sådan text när jag sitter där o börjat tycka synd om mig, känna mig ovanligt drabbad eller ensam. Då vill jag ju hellre gegga i känslan av varför allt ska samlas i just mitt knä. Det kan till o med vara skönt att få tycka synd om sig själv ibland, en stund i alla fall.

Jag vet inte om det är sant detta hur det kinesiska tecknet är uppbyggt, men det skulle inte förvåna mig om så är fallet. Den kinesiska traditionen har mycket visdom, mycket som ligger djupt förankrat i ett helt annat sätt att se på tillvaron o världen än det som vi i väst är vana vid.

Just nu genomgår vi en kris i min lilla familj o jag har svårt att se varthän det bär, hur det kommer att sluta. Jag har en tendens att oroa mig för mycket, eller oroa mig helt befogat. Jag är djupt oroad o djupt sorgsen.  Vi är ännu mitt i faran o det är svårt att se möjligheten. Visst vet jag, vis av erfarenhet av alla andra kriser jag genomlevt, att jag utvecklas o blir starkare – med tiden.

Just nu skulle jag ändå önska få krisen undsluppen o över, att jag redan stod där stärkt på andra sidan. Jag har lärt mig att allt går, en dag i taget o ibland en kort stund i taget. Nu är det tungt.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: