Hoppa till innehåll

Varför gå till doktorn (?)

11 december 2009

Igår hade jag ett återbesök på min vårdcentral, jag skulle få träffa samma läkare som senast, den andra av de två stafettläkare jag hänvisats till under den senaste månaden. Jag är inte nöjd.

Jag tillhör sedan ett par år Liljeforstorg vårdcentral. Då vi flyttade inom Uppsala var jag så tacksam att vi äntligen kom till en stabil o fungerande vårdcentral, då det vi upplevde i vårdsvängen under tiden i Gottsunda var under all kritik. Denna min nya vårdcentral upphandlades sedan av Carema o alla läkare sa upp sig, därefter hade jag förmånen att få lista mig hos en ny Carema husläkare – som förstås sa upp sig. Nu bygger vårdcentralen sin verksamhet på hyrläkare som passerar revy i verksamheten, ingen tycks vilja o orka vara fast anställd där.

I vad består då mitt missnöje? Vilket eget ansvar har jag i att mötet med denna hyrläkare inte blev bra?

Jag är sjuksköterska själv, sannolikt är det en del av problemet, jag vet för mycket, tycker o tänker för mycket o är därmed inte hierarkiskt samarbetsvilligt. Jag litar helt enkelt inte på doktorns kompetens då den motbevisas av min kropp. Doktorn i sin tur litar inte på det jag upplever för ”det har han aldrig stött på förut” o eftersom han aldrig stött på det förr måste det jag upplever förstås vara fel. Denna inställning leder hur som inte till något möte mellan mig som patient o honom som läkare.

Då en läkare ordinerar ett piller o pillret inte har förväntad utan motsatt effekt, bör läkaren ta sig en funderare tycker jag, oavsett om det är jag som är patient eller om det är jag som sjuksköterska och administrerar medicinen. Som sjuksköterska är det då mitt jobb att påtala utebliven effekt o föra patientens talan inför doktorn. Då jag är den som ordinerats pillret så ska jag istället vara samarbetsvilligt o göra som doktorn säger, alltså fortsätta att ta pillret, för han vet ju bäst.

Denne doktor förde just detta krav på mig som patient, jag skulle göra som han sa. Efter att ha lyckats få igenom två telefontider med denna doktor ordinerade han så ett piller som skulle motverka den icke förväntade o icke önskvärda effekten av det första pillret, d v s ett nytt piller som hade den effekten vi var ute efter men samtidigt motverkade biverkningen av det första…. komplicerat va? o idiotiskt! Då skulle jag alltså äta två sorters piller istället för en, för doktorns skull, för han vet ju bäst, inte för min skull som var den som hade ett behov/problem som behövde rättas till under en kortare period.

Jag var alltså rätt missnöjd redan då jag kom in till denne doktor. Jag sa som det var, den första medicinen hade motsatt effekt o den andra tog bort den förstas effekt. Sen bad jag honom istället undersöka vad som felas min höft, som varit rörelseinskränkt o smärtsam utan yttre anledning sedan en tid o kunde vara en biverkan av den första medicinen. Jag hade då medvetet valt att inte söka akutmottagningen för denna höft utan vänta tills detta besök då jag tänkte att det var ett klockrent primärvårdsärende eftersom jag inte ramlat o slagit mig. Doktorn var emellertid inte intresserad av denna höft, sände mig till labb för att ta prover om det kanske var en infektion…

Då jag kom till labb hade de gått på sitt förmiddagsfika – o jag struntade blankt i att vänta. Hade det varit en infektion hade jag haft feber, vilket jag som sjuksköterska är kompetent nog att veta.

Jag blir obstinat o förbannad, som alltid då jag förväntas ta en roll i underläge utifrån samhällets hierarkier. Jag vägrar underordna mig en man i läkarrock som inte lyssnar på vad jag har att säga. Även läkare är människor, jag vet, o det är just då de tror sig var ”übermensch” utan att lyssna in sin patient som det brinner i huvudet på mig.

Varför ska jag kasta bort min tid på dessa doktorer? Inte för att de kan o vill hjälpa mig, utan för att de har den hierarkiska makten i samhället att bestämma över mig. Så fan heller!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer leave one →
 1. 11 december 2009 10:55

  Hej,
  Vi beklagar att du inte är nöjd med det bemötande du fått hos oss. Kontakta gärna vår verksamhetschef i Viksjö, Åsa Lihammar, asa.lihammar@carema.se, så kanske ni kan reda ut saken?

  Vänliga hälsningar,
  Pia Säwe
  Informationschef
  Carema Sjukvård AB

  • 11 december 2009 17:46

   Vad spännande att få en kommentar från Carema, det hade jag inte väntat mig.

   Jag vet att det inte är Carmea som företag som bär ansvaret för att det blev på detta sätt denna gång. Det var mötet mellan den enskilde läkaren o mig som kund som blev fel. Jag hoppas o drömmer om att Carema inom kort lyckas anställa husläkare till sin hälsocentral, det vore bäst för alla inblandade.

   I övrigt har jag faktisk positiva erfarenheter från Carema som företag, men det kan jag ägna ett annat blogginlägg åt framöver.

 2. 11 december 2009 11:27

  Beklagar, jag skrev fel namn i min första kommentar. Det är Elvig Löwenhoff som är chef vid Liljeforstorgs vårdcentral. elsvig.lowenhoff@privat.lul.se är hennes e-postadress.

  Vänliga hälsningar,

  /Pia Säwe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: