Hoppa till innehåll

Vaccinera mot svininfluensan

04 december 2009

Igår eftermiddag jobbade jag med att vaccinera mot svininfluensan, denna uppgift som jag på olika sätt bävat för under lång tid. I inlägget Vaccinera utan tillgång till läkare fick jag utlopp för en del av min frustration, bland annat detta:

Jag måste få ta mitt professionella ansvar o säga nej då jag inte känner mig säker i att hantera en akut allergisk reaktion utan att kunna larma läkare som snabbt kan ge ordinationer, vilka jag kan utföra. Jag kan inte garantera mina patienter en god o säker vård i detta avseende, inte heller de kollegor som jag sätts att vaccinera kan jag ge garantier. Frågan är då vad som händer om vi ”arbetsvägrar” o kräver läkarordination o läkarnärvaro… får vi då sparken? ses som olämpliga arbetstagare? illojala mot verksamheten?

I förra veckan inträffade just det scenariot vi bävat för. Inte så att någon vaccinerad ännu råkat ut för en allvarlig rekreation vid vaccinationstillfället, men den grupp sjuksköterske kollegor där jag ingår satt ner foten o krävde läkarnärvaro vid vaccinationer. Vi hade framfört exakt samma sak till vår chef på en APT träff ett par veckor tidigare så detta var ingen nyhet. Men nu tog det ”hus i helvete” som man brukar säga.
Chefen blev förbannad, hennes chef blev förbannad o alla mellanchefer likaså. Kollegan blev tillplattad i telefon o därefter tvingad att ringa en högre chef som näpsade vidare. Inte nog med detta, dagen efter kallades hon ensam till ett möte högre upp i hierarkin, på annan ort, där hon fick stå till svars ånyo o personligen.

Hur orden föll är ganska oväsentligt i denna blogg men att vi var olämpliga i verksamheten om vi inte lyder order var tydligt. Att vi förväntas ha samtliga vidareutbildningar en sjuksköterska kan ha, utan att de efterfrågats vid anställningen, är intressant. Att det alltid, om något händer, är vi sjuksköterskor som blir anmälda o riskerar vår legitimation är inte intressant. Att vi är skyldiga att påtala risker i patientsäkerhet o arbetsmiljö till våra chefer är inte intressant för arbetsgivaren.

Hur som, igår vaccinerade jag nu ändå mot denna nya influensa, utan att ha läkare närvarande i bygganden. Vi sparade den sista vaccin sprutan till mig o min kollega gav mig den strax innan dagens avslut. Ingen av de vi gav vaccin reagerade vid vaccineringen – utom jag själv.  Då jag körde bilen därifrån kände jag hur tandläkarbedövningskänslan spred sig bak i gommen o tungan, o jag hade inte varit hos tandläkaren… Jag åkte tillbaka o tog en akut dos cortison. Känslan i halsen blev inte värre men under natten kliade o stack det i huden över hela kroppen, fick ta mer allergimedicin o somnade äntligen framåt tre tiden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: