Hoppa till innehåll

Tillfrisknande

26 november 2009

Jag har tagit bort en inläggsetikett från min blogg – tillfrisknande.

En ung kvinna sa mig nyligen en sanning om detta ord o hur jag hanterar det i bloggen o i mitt liv.  – Då du använder begreppet tillfriskna förutsätter det att du varit sjuk.

Det tog lite tid för mig att känna in, för orden att landa i mig. Sen behövde jag fundera lite, reflektera över hur jag använder språket, utan att tänka efter vad det är jag säger/skriver. Reflektera över vilken självbild jag förmedlar då jag använder olika begrepp.

Jag är väl medveten om varifrån jag hämtat denna begreppsvärld.  12 stegsrörelsen, där sjukdomsbegreppet i beroendesjukdomen är A och O, o den som lider av kemisk beroende tillfrisknar, lite i taget  – en dag i taget. Nu ska jag inte gå djupare in i 12 stegsfilosofin då det inte är ämnet för detta inlägg, dock är det tydligt att mitt språk är präglat av denna filosofi o att det är dags för mig att reflektera över hur språket påverkar den bild jag ger av mig själv.

Gävle är sannolikt en av de 12 stegs tätaste städerna i landet, det erbjöd en stor gemenskap som jag hade glädjen att ingå i under en tid av mitt liv. Människosynen o metoden för personlighetsutveckling kan anammas av alla som vill ha ett kraftfullt verktyg för sin inre livsprocess, även de som, liksom jag själv, inte har beroendesjukdomen. 12 stegsrörelsen har berikat mitt liv men språkmässigt har jag med tiden stagnerat o begränsat mig själv.

Summan i mitt resonemang är: Jag är inte i tillfrisknande då jag aldrig varit sjuk! Det finns ingen anledning att påstå att jag tillfrisknar – därför har jag helt sonika raderat inläggsetiketten.

Jag är en frisk o sund, fullständigt normal kvinna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: